Dr. Ben Dr. Ben Goldacre
Ben Goldacre (1974.) britanski je liječnik i višestruko nagrađivani autor članaka i emisija iz područja znanosti, specijaliziran za razotkrivanje mutnih znanstvenih tvrdnji koje iznose novinari, nerazumljiva vladina izvješća, farmaceutske korporacije, uredi za odnose s javnošću i prevaranti.

Od 2003. piše za list Guardian subotnju kolumnu Loša znanost, iz koje je nastala i ova knjiga (2008.), bezrezervno osvojivši top-ljestvice najprodavanijih publicističkih izdanja. Dosad je prevedena na 14 jezika i objavljena u 18 zemalja.

Svojim je člancima stekao prestižne britanske nagrade, među njima dvaput nagradu Britanskih autora s područja znanosti, nagradu Kraljevskog statističkog društva za Statističku izvrsnost u novinarstvu, nagradu HealthWatcha, kao i dva počasna doktorata.

Ironičnom kritikom šarlatana, pseudoznanosti i širitelja panike putem medija, osim slave, stekao je i mnoge neprijatelje među onima koji nas unatoč svojoj nekompetentnosti uče medicini i čak je prakticiraju, te drugima koji su se osjetili prozvanima. Stoga se Goldacre često nađe i na sudu, ali ne odustaje