RADIKALNA MJESEČINA Milko Valent:
RADIKALNA MJESEČINA

Format: 13x20 cm
Meki uvez s klapnama 352 str.
ISBN: 978-953-332-036-6
Cijena: 149.00kn


Radikalna mjesecina autorski je izbor kraćih proza Milka Valenta koje su nastajale u posljednjih tridesetak godina. Ujedinjuje ih jedinstven autorski glas koji progovara o egzistencijalnim užasima našeg svijeta, dok su provodni motivi ove zbirke ljudski odnosi i seksualnost.

Prikazana tjelesnost može biti i izrazom želje, ali i automatizma ; može biti mladenačka, ali i staračka; predivna, ali i sasvim groteskna — no ona se u svakoj priči sagledava i prikazuje iz potpuno drukčijega kuta, uvijek iz novog rakursa koji otkriva i ono lijepo, ali i ono transgresivno među nama.

Autor vješto balansira između visokog i niskog, nježnog i erotskog, lirskog i eksplicitnog, ali se ne libi prikazati i potpune krajnosti, kao u kultnoj pripovijetki Nježna palisandrovina.

Autor podastire dubok, beskompromisan, ali uznemirujući uvid u suvremenu zbilju obilježenu sveopćom hipokrizijom, krizom međuljudskih odnosa i moralnih vrijednosti, tjeskobom, poplavom kiča i estetike banalnosti te potpunim nedostatkom društvene solidarnosti.
Krešimir Nemec, iz obrazloženja prilikom dodjele Nagrade Vladimir Nazor

Milko Valent ozbiljan je pisac koji se bavi suštinom, u čemu je među današnjim hrvatskim književnicima, osobito proznima, vrlo usamljen.
Damir Radić, Književna republika