Bog mi je svjedok Makis Tsitas:
Bog mi je svjedok

Prevela s novogrčkoga: Irena Gavranović Lukšić
Format: 13x20,5 cm
Meki uvez s klapnama 208 str.
ISBN: 978-953-332-043-4
Cijena: 130.00knBog mi je svjedok dirljiv je i urnebesan portret grčkog društva koji vjerno prikazuje njegove brojne boljke i proturječja. Hrisovalántis, simpatičan heroj obdaren smislom za humor i apsurd, nedavno je ostao bez posla i bori se s propadajućim zdravljem. Utjehu pronalazi u obitelji, sestrama i ocu, s kojima živi otkad zna za sebe, dakle preko pedeset godina. Hrisovalántis, prototip europskog luzera 21. stoljeća, sanjari o novom zaposlenju i suosjećajnom šefu, konačnoj otplati kredita, a nadasve o poštenoj ženi.

Osjećao sam da čitam važnu knjigu i veliki roman koji će, vjerujem, postati klasičnim. A klasikom može postati ono što je pisano istinom, trudom i ljubavlju prema samoj književnosti.
NIKOS VATOPOULOS, Kathimerini Newspaper

Čitanje romana Makisa Tsitasa iskustvo je istinskog užitka. Predivan monolog, sarkastičan, dramatičan, protkan nepresušnim humorom koji mislima dopušta da izvode vratolomije prebacujući se s dramatičnoga na komično, s jedinstvenom uspješnošću.
VASILIS MOSCHIS, Thárros Newspaper


Hrisovalántis se doima ostvarenim prema književnom receptu za likove koji stvaraju povijest.
TOULA REPAPI, Diavasame Magazine

Tsitas je u književnost unio dah iskrenosti puštajući svoga Hrisovalántisa da se izražava jezikom kojim govori velik dio grčkoga društva, nažalost, bez suzdržavanja, drugi ga dio sluša bez snebivanja, a postoji i treća vrsta koja se, kad osjeti da se prelaze granice pristojnosti, ili skanjuje ili pak smješka sa suzdržanim odobravanjem.
ANTHOÚLA DANIÍL, Fréar Magazine

Roman Bog mi je svjedok ne impresionira samo originalnošću tematike, načinom razvoja radnje i oblikovanja središnjega lika, već ponajviše literarnošću samoga djela.
FILIPPOS FILIPPOU, Odós Panós Magazine

"Ono što me prvenstveno zanima jest karakter i krećem od glavnoga lika. Očaran sam pokušajem uvlačenja pod kožu svojih likova, pokušajem da prenesem i prikažem njihov način razmišljanja i postupke."
Makis Tsitas