O svemu vidljivom i nevidljivom Lucía Etxebarría:
O svemu vidljivom i nevidljivom

Prevela sa španjolskoga Duška Gerić Koren
ISBN: 953-7056-10-4
meki uvez, 412 str.


Na pitanje novinara o čemu roman govori, Etxebarria je odgovorila: “Priča se odvija na tri plana: prvi je slava - mentalni mehanizam zbog kojega neki žele postati poznati, premda ih na kraju stečena slava uguši; drugi je potraga za transcendencijom zbog koje povjeruješ da možeš ući u drugu dimenziju, a treći nasilje, jer nitko ne govori o psihološkom, nevidljivom zlostavljanju koje prethodi fizičkome i poništava drugu osobu te uništava njezino samopouzdanje.”

Slava je hirovita božica: izbjegava one koji trče za njom, a nudi se onima koji je najmanje žele. Nešto slično događa se i Ruth, filmskoj redateljici koja i protiv svoje volje postaje slavna. Zaljubljuje se u Juana – mladog pjesnika iz provincije.

On ne samo da želi postati pisac i prevladati svoje skromno podrijetlo, nego žudi i za društvenim priznanjem i slavom. Kroz ambivalentan ljubavnički odnos Ruth i Juana te galeriju neobičnih likova iz madridskoga kulturnog miljea u pozadini, Etxebarria gradi roman, istodobno dirljiv i okrutan, koji ispituje teme poput potrage za individualnošću u društvu koje teži homogenosti i razvrstavanju u ladice, medijskih varki i laži te opsjednutosti slavom kao sredstvom nadrastanja prošlosti.   

 

Cijena: 150,00 kn

Iz strane kritike:

"Španjolska Madame Bovary…" (Le Figaro Littéraire)

"Njezin se uspjeh temelji na mješavini nedužnosti likova i jada povezanog s njihovom zrelošću… Abeceda očajavanja u osvit novog stoljeća." (Le Magazine Littéraire)

"Lucía Etxebarria predstavlja bijes nove književnosti ..." (Der Spiegel)
   
“Ovaj je roman casting našega doba, u njemu se pojavljuju uspješni ljudi, uloga medija, stereotipni likovi, ekonomska i politička moć.”  Fanni Rubio