Prince Matt Thorne:
Prince

Preveli Maja Winkler i Marko Domljanović
Format: 22x15 cm
Meki uvez s klapnama, 480 str.
ISBN: 978-953-332-060-1
Cijena: 190,00 kn


Nenadana vijest o preranoj smrti Princea Rogersa Nelsona šokirala je svijet 21. travnja 2016. godine. Razloge za tugu zbog odlaska takva talenta teško je ukratko nabrojiti: njegovi klasici Purple Rain, Sign o' the Times i Parade redovno su zastupljeni na listama najboljih albuma u povijesti glazbe, njegovi live nastupi smatraju se legendarnima, a njegov utjecaj na urbanu glazbu, pogotovo R'n'B, nikad nije bio očigledniji. Prince se smatra najvažnijim glazbenikom svoje generacije i jedan je od tek nekolicine glazbenih superzvijezda koje su i dalje ostale enigmom. No ovdje se ne spekulira o njegovu iznimno zaštićenome privatnom životu, već se približava ono najvažnije: glazbeni opus. Ova začudno bogata, gotovo enciklopedijska biografija plod je višegodišnjega minucioznog istraživanja i cjeloživotne opsesije autora.

Cijenjeni britanski romanopisac i kritičar Matt Thorne koristi se desetcima intervjua s Princeovim najbližim suradnicima (od kojih mnogi nikad prije nisu službeno progovorili) kako bi proučio svaku etapu 35-godišnje karijere, uključujući gotovo svaku pjesmu koju je Prince snimio. Originalno objavljeno 2012. godine u Velikoj Britaniji, ovo izdanje uključuje niz dodataka: detaljan pregled kultne turneje (21 Noć u Londonu, O2 Arena, 2007.), prikaz dvaju albuma iz 2014. i Tidalova izdanja iz 2015. godine – ali i dva pogovora, od kojih je posljednji nastao posmrtno. Prince Matta Thornea najopsežnije je djelo o tome kontroverznom i samozatajnom umjetniku – i neizbježno štivo za svakoga Princeova poklonika.

Thorne pokazuje iscrpno znanje i posvećenost detalju... Ako ste toliki obožavatelj kao i on, bit ćete u raju.
Telegraph

Obuzimajuće.
Guardian

Ako ste ikada žudjeli za ljubičastim ekvivalentom knjige o Bobu Dylanu Paula Williamsa, već ga imate.
Mojo

Prince Matta Thornea ključna je knjiga o tom velikanu; ponovno slušam svaki djelić njegove glazbe s obnovljenim entuzijazmom.
Alexis Taylor, Hot Chip

Nezaobilazno djelo za legije Princeovih poklonika.
Big Issue

Posljednja riječ o ludom geniju poznatom kao Prince... Sve je ovdje: seks, romansa, i iznad svega – glazba. Orgazmički.
Current

Sad i Prince. Prezirem 2016.
Redatelj Guillermo Del Toro na Twitteru, reakcija povodom Princeove smrti.