Čudesan život Edgara Minta Brady Udall:
Čudesan život Edgara Minta

Preveo s engleskoga Marko Kovačić
ISBN: 953-7056-19-8
meki uvez s klapnama, 400 str.


Istina je u svom srcu i ja sam želio da Edgar bude junak. Jedinstveni američki junak koji pobjeđuje svoje neprijatelje i još ima vremena poljubiti ženu svojih snova. Ali Edgar nije junak. Naprotiv, on je i lažljivac i kradljivac, čak i ubojica. Nije ni hrabar ni odvažan. Stalno je nanovo ponižavan, maltertiran, zlostavljan. Ali preživljava. Gotovo je sulud način na koji preživljava... Čak i kad se želi potpuno predati i pobjeći iz strašnog svijeta koji sam za njega stvorio, on preživljava, drži se na nogama i stalno se iznova vraća.

B. Udall

Odlomak iz knjige:

Tipkao sam jer sam se osjećao dobro, jer nisam imao ništa drugo raditi, jer sam mislio da ću zapisujući, pretačući bezimeno u riječi, bolje sve shvatiti. Izmišljao sam priče o svojoj majci u Kaliforniji, kako živi na plaži s palmama i svaki dan šalje pisma policiji, nastojeći doznati gdje sam ja; o Artu kako je utvrdio da je došlo do zabune, da mu žena i kčer ipak nisu mrtve, nego žive u dvorcu s hrpom opatica; o poštaru koji me pregazio, koji svaki dan odnosi ljudima pisma i pakete i govori im: Ja sam zlikovac, ubio sam jednog dječaka. Tipkao sam jer jer tipkanje za mene bilo jednako vrijedno kao i razgovor. Tipkao sam jer sam morao. Tipkao sam jer sam bojao da ću nestati.

 

Cijena: 140,00 kn

 

Iz strane kritike:

"Divan prvi roman... Čudesan život Edgara Minta vješta je mješavina humora i patosa. Udallova proza postiže savršenu ravotežu, katkad je minimalistička, katkad izdašna. Radnja romana bavi se neobičnim središnjim likom koji bi kod manje darovitog pisca vukao na lakovjernu stranu, ali je s Udallom kao muzom bolno ljudski. Edgar Mint je ničiji svakodnevni čovjek, ali on je nada i bol djeteta koje traži i naposljetku nalazi dom. "
Los Angeles Times

"Po svoj prilici, Udalla je za središnji lik nadahnula istinita priča. To gotovo i ne iznenađuje: jedan je to od tako rijetkih romana koji su toliko ganutljivi a tako čudni, da se ne mogu izmisliti."
The Times

"Izvanredno uvjerljiv debitantski roman koji oživljava jedinstveni svijet, vješto pripovijeda svoju priču i sve vrijeme ne prestaje očaravati. Već je sam po sebi malo čudo."
Kirkus

"[Edgarova] duša čista je koliko i kolt 0,45 Johna Waynea, pa je takva i Udallova oštra i dalekosežna proza. Njegove poredbe ubadaju, rečenice mu pršte, a poglavlja se kotrljaju poput kotača kočije preko surove mormonske pustinje dobra i zla k sigurnosti, a možda i domu."
GQ

"U oskudnom ali raskošnom proznom stilu Udall vješto uspijeva opisati zadivljujuće ljudski značaj prožet nizom katkad krajnje okrutnih okolnosti ne pribjegavajući pritom sladunjavoj sentimentalnosti."
Review of Contemporary Fiction