Savim obična ljubavna priča Lucía Etxebarría:
Savim obična ljubavna priča

Prevela sa španjolskoga Gordana Matić
ISBN: 953-7056-27-9
meki uvez s klapnama, 256 str.


"Sasvim obična ljubavna priča" je knjiga sastavljena od petnaest samostalnih priča povezanih ženskim glasovima koji u prvom licu ispovijedaju svoje tragične sudbine. Sva su to začudne "ljubavne priče" u kojima, gotovo uvijek, glavne junakinje kreću ka otkrivenju, sazrijevanju, odrastanju i samospoznaji.

Sama autorica u pogovoru naslovljenom "Stvarnost nadilazi fikciju" objašnjava kako je riječ o pripovjednom materijalu temeljenom na činjenicama, na stvarnim životima žena koje su imale hrabrosti javno ispričati svoja iskustva. Gotovo svaka priča progovara o tabuima i predrasudama građanskoga društva: prostituciji, nemogućnosti suočavanja sa seksualnim opredjeljenjem, psihološkim devijacijama i bolestima, mitu o ljepoti, izbjegličkim kampovima u Hamadi, kućnom nasilju, kompromisofobiji i izvanmatrimonijalnim ljubavničkim odnosima, silovanju, samohranom majčinstvu...

Kao i u većini svojih romana, i u ovima kratkim prozama L. Etxebarria traga za ženskim senimentalnim prostorom, ispituje osjećaj ljubavi u najrazličitijim okolnostima i nadareno i vješto daje nam šokantnu bilancu ženskih sudbina.

 

Cijena: 130.00 kn

Iz kritike:

"Sada radim upravo ono što sam željela kada sam počinjala pisati: govoriti o stvarima o kojima drugi ne govore, staviti prst u ranu, iznijeti probleme koje nitko ne dodiruje, stvarati žensku književnost koja nije ogovoračka ili sladunjava, koja govri o stvarnim problemima. Za mene je pisanje poput glumačkog procesa osmišljavanja lika kojeg se tumači. U tom smislu kada me pitaju: što je autobiografsko u tvojim romanima i pričama, mogu reči da sam u svima nazočna jer ih ja stvaram, bilo da je lik kurva, saharska izbjeglica ili gospođa od šezdeset godina. "
Lucía Etxebarria

"... junakinje Lucije Extebarrije na putu su pobune, potrage i samoostvarenja... Kompleksnost potrage ono je što izaziva autoricu..."
Grozdana Cvitan, Zarez

"Etxebarrija je Španjoka novog tipa: temperamentna i liberalna. S jedne strane avangardna, a s druge strane malo kičasta - ona je južnjačka romantična feministica."
Robert Perišić, Globus