4 plavuše Candace Bushnell:
4 plavuše

Prevela s engleskog Duška Gerić Koren
ISBN: 953-7056-00-7
meki uvez, 344 str.


Oštroumno seciranje newyorškog mondenog života započeto u knjizi "Seks i grad" nastavlja se i u "Četiri plavuše". Knjiga je sastavljena od četiri priče no sve su povezane omiljenim autoričinim modelom nezadovoljne tridesetogodišnjakinje u potrazi za srećom.

Novac, slava i moć na prvi su pogled jedine kategorije koje zanimaju njene junakinje, ali i kad sve to steknu, Janey, Winnie, Cecelia i autoričin alter ego (Carrie Bradshaw?) susreću se s pitanjima za koja je puno teže naći odgovore...

Izvjesno je samo jedno: ljubav je mrtva, živio cinizam!

Iz strane kritike:

"Čaroban trik ove zavodljive knjige jest to što su njene junakinje plavuše, mlade, prekrasne, vitke, bogate i uspješne, a vama je ipak drago što niste jedna od njih."
Evening Standard
   
"To je snažna i dobro napisana knjiga koja vas povremeno natjera da zadrhtite jer ste se prepoznali."
The Guardian
   
"Nemilosrdna satiričnost, zajedljivost, pronicljivost i britkost Candace Bushnell isprepleteni su s razumijevanjem univerzalnog ljudskog straha..."
Publishers Weekly

Cijena: 130,00 kn

 

"Iz oštrog pera koje je napisalo Seks i grad pristižu nam Četiri plavuše, niz veselih vinjeta o čestitim ženama manhattanskim ugušenima u novcu, zaprašenima kokainom i ogrnutima u Pradu."
Out Magazine

ODLOMAK IZ KNJIGE:

Janey Wilcox ljetovala je u Hamptonu deset godina i još nikad iznajmila kuću niti je bilo što platila, samo ponekad autobusnu kartu. Početkom devedesetih Janey je bila poznata manekenka što joj je donijelo određenu slavu, a zahvaljujući takvoj djelomičnoj slavi dobila je ulogu ("muški seks simbol s mozgom") u nekom akcijskom filmu. Nikad više nije glumila, ali je stečena slava, to joj je vrlo brzo postalo jasno, nije mogla ujecati na njezin život, dok god pazi na sebe.

Zato je svake godine u svibnju Janey birala kuću za ljeto. Odnosno, muškarca koji bi iznajmio kuću za ljeto. Janey nije imala novca, ali je mislila da to nije bitno dok god ima bogate prijatelje i dok može izlaziti s bogatim muškarcima. Bogatog muškarca lako je naći-mnoge žene nikad nisu otkrile tu tajnu-ako se ne zavaravaš iluzijama da češ se za njega udati. U New Yorku nema bogatog muškarca koji bi odbio povremeno pušenje i zabavno društvo bez obveza. Uostalom, tko bi se opće htio udati za takvog tipa? Svaki bogataš s kojim je bila na kraju se pokazao čudnim - čudakom ili perverznjakom - pa bi negdje oko Labor Daya s olakšanjem prekinula vezu.

U zamjenu bi Janey dobila veliku kuću, a obično i auto. Najviše je voljela sportske automobile, ali nije dobro da su previše sportski poput Ferarrija ili Porschea, jer je onda tip fiksiran na auto i nitko ga ne smije voziti, pogotovo žene....