Rumunj Bruce Benderson:
Rumunj

Preveo s engleskoga Borivoj Radaković
ISBN: 978-953-7056-43-8
meki uvez, 328 str.


Nakon kratkoga posjeta Budimpešti Amerikanac, pisac, upoznaje Romulusa, mladog Rumunja koji prostituirajući se nastoji samo preživjeti. Razočaran stanjem u vlastitoj zemlji, nošen strašću prema novom ljubavniku, Bruce napušta New York, svoju devedesetogodišnju majku i prijatelje kako bi slijedio potpunog neznanca.

Bez zadrške započinju zajednički život u Rumunjskoj, kontroverznoj zemlji netom izišloj iz komunističke diktature, podijeljenoj između pastoralnog poganstva i socijalističkog realizma, punoj predrasuda, opasnosti i siromaštva, ali i zanimljive povijesti.

U svojim snatrenjima, često izazvanim opijatima, Bruce razmišlja o predfašističkoj Rumunjskoj, kralju Karolu II. koji je zbog ljubavi, koja je također bila neprilagođena vremenu, abdicirao, a čiju neobuzdanu strast povezuje sa svojom.

Na česta novinarska pitanja je li ova knjiga autobiografija ili proza, Benderson je objašnjavao: ”To je mračan erotski dnevnik, istinita priča o homoseksualnoj avanturi u zemlji gdje se je homoseksualnost smatrala zločinom. To je također priča o opasnoj i nepostojanoj vezi između američkog boema i Europljanina sa siromašnog Istoka, ali i priča o heteroseksualnoj ljubavi prikazana preko homoseksualnog para.”Pročitajte ulomak!

Cijena: 140,00 kn

"Dok netko može biti izbačen iz kolosijeka rizičnim seksom i Bendersonovom erotikom iza zatvorenih vrata, svatko, bio ili ne bio homoseksualac, tko je pripravan čitati bolno iskreno svjedočanstvo o opsesivnoj ljubavi a da ne sudi o autorovim stajalištima, bit će nagrađen."
Publishers Weekly (prosinac, 2005.)

"Naizmjence duhovita i ozbiljna, to je dobro iskovana meditacija o Istočnoj Europi, moći i potrazi za ljubavlju pod svaku cijenu."
Time Out (veljača, 2006.)
.
"Vrijednost ove istinite priče je u preobrazbi bolne banalnosti zapleta: jedan se Njujorčanin prepušta seksualnom turizmu u srednjoj Europi, oronuloj i preobraćenoj na liberalizam, gdje se tijela prodaju onom tko najviše nudi, a grabežljivac se zatim pretvara u raspamećenu žrtvu."
Le Figaro

"Autor se razotkriva bez zadrške, bez srama u svakom svom pogledu i krhkosti svog bića – scene s majkom su potresne. Razotkriva se do srži bez ikakvih ekshibicija, stvarajući od ove autofikcije pravo otkriće."
Télérama