Upomoć, molim oprost! Frédéric Beigbeder:
Upomoć, molim oprost!

Prevela s francuskoga Ljiljana Ječić
ISBN: 978-953-7056-50-6
meki uvez s klapnama, 224 str.


"Upomoć, molim oprost!" knjiga je o ljubavi koja nije ostvariva između Francuza mojih godina i mlade Ruskinje ali to je i nastavak "129,90" jer govori o pretvaranju svijeta u tržište, a ljudskog tijela u robu za to tržište. Poslije marketinga postoji tim više fizička ženska ljepota koju se upotrebljava za prodaju kozmetičkih sredstava koja bi trebala spriječiti starenje i dati nam osjećaj da možemo vječno biti mladi. Radi se o fizičkoj ljepoti, ali i o totalitarizmu savršenog lica

Tako Octave Parango, nakon što je napustio marketing, postaje skaut u svijetu industrije ljepote te odlazi u Rusiju u potragu za savršenim licem, najljepšom ženom na svijetu, koja će reklamirati proizvode svjetskog kozmetičkog giganta L`Ideala čiji je slogan "Sve ste vi jedinstvene".

Ali ovo je knjiga i o kraju utopije, o čemu sam pisao i u "Windowsima", što znači da je nakon 2001. nastao jedan novi kapitalizam kojeg mnogi nazivaju totalitarnom demokracijom, a koji kod pojedinca – Paranga – izaziva potrebu da zove upomoć, molim oprost.

F. Beigbeder na promociji romana u Parizu u lipnju 2007.

 

Cijena 129,90 kn

Iz strane kritike:

"Cijelo vrijeme tog apokaliptičnog koktela, te trke na rubu ponora, potcrtane zajedljivim humorom, ali također osjećajnošću i sile teže između smijeha i straha, zabavljamo se i uznemireni smo. Na kraju to izgubljeno dijete nas pogađa do ganuća."
Le Monde

"Nećemo ovdje prepričavati slijed ruskih avantura tog ciničnog erotomana, timviše primamljivog i podnošljivo depresivnog koji u besanim noćima lunja oko zatvorenih crkvi. Samo da jednostavno znamo da je Beigbeder jednom novom snagom okružio svetačkim vijencem tu ispovijed Octavea Paranga i to mu ide jako dobro."
Télérama