Sponzori Géraldine Beigbeder:
Sponzori

Prevela s francuskoga Ita Kovač
ISBN: 978-953-7056-55-1
meki uvez s klapnama, 208 str.


Roman "Sponzori" Géraldine Beigbeder, burleskni road-movie na tragu zapisa s filmske vrpce, otkriva da je Jeremy Irons ljubitelj opanaka, da se može postati zvijezdom u tri tjedna i da se u postkomunističkoj i postmiloševićevskoj Srbiji sve promijenilo, a da se zapravo ništa ne mijenja: ludilo, bezumlje i kaos.

Dvoje Francuza, dražesna Nina i njezin dečko, oličenja uljudbe i puni vjere u humanost, dolaze u Beograd u punom jeku tranzicije, u doba zagušljive srpanjske vrućine, kako bi o što manjem trošku obavili montažu jednog dokumentarca za Arte. Čeka ih divlja i razuzdana balkanska rapsodija; želi li opstati, mentalni sklop baždaren na europski kulturni kod morat će se rastočiti.

Kamarad Kapitalist Production, produkcijska kuća koju vodi Big Boss, bivši producent NATO-ovih propagandnih filmova, pro- pa zatim antimiloševićevac, novi ultraliberal i kapitalist, predlaže im da realiziraju dugometražni film međunarodnih dimenzija, biografiju Hedy Lamarr, mitske antinacističke zvijezde iz tridesetih godina. Nema problema. I čitav taj mali svijet daje se u potragu za sponzorima, bivšim švercerima, bivšim ratnim zločincima itd. koji se voze u blindiranim Mercedess Kompressorima i žive na uzvisinama Dedinja, u četvrti novoobogaćenih.

 

Cijena: 130.00kn

Od sponzora do sponzora, uz turbofolk-seks-bombu Cecu, Nina i Alain nađu se na kraju u Crnoj Gori, gdje upoznaju počasnog predsjednika Crne Gore, krupnog švercera cigareta, koji pristaje sponzorirati njihov film, pod uvjetom da njegov brat bude kamerman... dok Alain u isto vrijeme doživljava slavu kao francuska Plava kaciga na snimanju filma Milena, ratno-ljubavne drame hrvatske redateljice Nelle Bibice.

Géraldine Beigbeder (1964.) svoj prvi roman "Sponzori" objavila je u jesen 2007. Radi kao scenaristica i surađuje s Lucom Bessonom i Fabienom Ontenienteom.


"SPONZORI pripovijedaju o životu kojim Srbija živi otkako je završio rat, uzimajući kao okosnicu priče otkačen filmski projekt, biografsku dramu o glumici Hedy Lamarr. Moja je rođakinja napola Srpkinja, tečno govori taj jezik, roditelji joj žive u Beogradu i u SPONZORIMA (sinonim za tamošnje mafijaše) s puno humora opisuje kaotično ludilo ex-jugosa."
Frédéric Beigbeder, Playboy