Serena Ron Rash:
Serena

Prevela s engleskog Karmela Cindrić
ISBN 978-953-7056-92-6
meki uvez s klapnama, 352 str.


Godina je 1929., a tek vjenčani mladenci, George i Serena Pemberton, putuju iz Bostona u planine Sjeverne Karoline kako bi ondje stvorili šumarsko carstvo. Dok je George u tamošnjoj šumarskoj bazi već živio, i to dovoljno dugo da postane ocem izvanbračna djeteta, Serena je nova u tom kraju. Ipak, ona se veoma brzo nameće svojom snažnom osobnošću i ambicijama: preuzima nadgledanje drvosječa, kroti orla koji lovi zmije čegrtuše, samouvjereno donosi odluke, a jednom prigodom spašava i život svome mužu pa postaje jasno da je u toj divljini ravna svakom muškarcu.

Zajednički, Serena i George nemilosrdno se obračunavaju sa svakim tko im stoji na putu ostvarenja njihova američkog sna. Beskrupulozno uništavaju i prelijepu prirodu ostavljajući samo pustoš. Postaju nepobjediv tandem – važna im je samo njihova ljubav i uspjeh po svaku cijenu.

No kad Serena izgubi nerođeno dijete i sazna da nikad neće moći imati djecu, odluči ubiti sina kojega George ima s drugom ženom. Progonjena mlada majka i dijete počinju borbu za život, a kad Serena posumnja da George tajno štiti i pomaže svoje nezakonito dijete, buran i strastven brak Pembertonovih počinje se raspadati i priča ide k svom šokantnom svršetku.

 

Cijena: 149,00 kn

 

Iz strane kritike:

„Oštra, žestoka, dramatična i napeta već od nezaboravnog prvog odlomka.“
New York Times

„Knjiga godine“ u izboru Washington Posta

„Majstorski napisana... knjiga koja bolno istinito prikazuje za što su sve ljudi sposobni.“
San Francisco Chronicle

„Ron Rash stvorio je lik zlikovke kojoj nema premca.“
Atlanta Journal-Constitution

"Rashov roman čvrsto je satkana priča o industrijskom razvoju, pohlepi i izdaji. [...] Rashov slikovit opis uništena krajolika i okorjelih likova koji u njemu žive podsjeća istodobno i na Johna Steinbacka i na Cormaca McCarthyja..."
New Yorker

"Povlačeći usporedbe s Lady Macbeth i Medejom, kritičari su Serenom bili ujedno i užasnuti i očarani. Premda neki smatraju da njena zločestoća, nepomućena i najmanjom natruhom suosjećanja, na kraju prerasta u pretjerivanje, svi se slažu da knjigu jednostavno nisu mogli ispustiti iz ruku. Serena nije otvoreno politički orijentirana knjiga, ali nudi britku kritiku pustošenja koje izazivaju pohlepa, nesputani kapitalizam i zlouporaba moći. Čitatelje će ovaj izvrsni roman opsjedati još dugo nakon što okrenu posljednju stranicu."
Bookmarks

"Ovo je velika saga o nepojmljivoj pohlepi i osveti koja potpuno plijeni čitateljevu pozornost već od prve stranice. U okolišu prepunom opasnosti, i s likom koji manijakalno hrli na putu stjecanja nadmoći i bogatstva, Serena je roman koji se neće brzo zaboraviti."