Putnik i mjesečina Antal Szerb:
Putnik i mjesečina

S mađarskog prevela Viktorija Šantić
ISBN: 978-953-332-000-7
meki uvez s klapnama, 278 str.


Mihaly i Erzsi bili su ljubavnici. Želeći pobjeći od svojih malograđanskih sudbina, Erzsi od muža – bogatoga bankara, a Mihaly od dobrostojeće i opresivne obitelji, vjenčaju se i odlaze na bračno putovanje  u Italiju. Već u Veneciji Mihaly shvaća da ga brak ne spašava od opsesivne nostalgije za mladošću, naprasno napušta mladenku i odlazi na putovanje koje će mu osvijetliti njegov dotadašnji život i sudbinu.


Riječ je o pametnom i čarobnom romanu, neprestano zabavnom i punom aforizama za pamćenje. Szerb je bio vrlo nadaren pisac, a najoštriji u predviđanju nesreće koja ga je naposljetku stajala života. Na našu sreću, uspomena na njega živi i dalje.                        
T. Lichtig, TLS, siječanj 2010.


Najljepši su kod ove knjige njezin ton i nepokolebljiv karakter. [...] Posjeduje nešto gotovo božansko – što dolazi do izražaja tim više što Szerba njegova silna inteligencija nije nagnala da napiše suhoparno perfekcionističko djelo.
The GuardianCijena: 140,00kn

Putnik i mjesečina ima elemenata prave paranoidne vizije, žestoka nadrealizma, putopisnog vodiča, priče strave i užasa, čestertonske fantazije, intelektualne debate i nelagodne društvene satire. [...] to je knjiga koja žari, koja ima važnost...
Times Literary Supplement

Szerb se ubraja među majstore beletristike 20. stoljeća.
Daily Telegraph
 
Neka Szerbov ulazak u naš književni panteon bude konačan.
Financial Times