Djevojčica koja je previše voljela šibice Gaétan Soucy:
Djevojčica koja je previše voljela šibice

Prevela s francuskoga Ita Kovač
ISBN: 953-7056-07-4
meki uvez, 176 str.


Na nekad raskošnom, a sada zapuštenom imanju odvojenom od bilo kakve civilizacije živi otac i njegovo dvoje djece. Jednog jutra djeca otkriju da je otac počinio samoubojstvo. Sve što su znali o svijetu, znali su iz knjiga koje im je ponekad dopustio čitati.

Suočeni sa stvarnošću i novonastalom slobodom, njihov se svijet raspada na komadiće.
Što učini kada onaj kome je sve ovisilo i u koga su se bespomoćno uzdali nestane?

Odlomak iz knjige:

Morali smo uzeti svijet u svoje ruke, moj brat i ja, jer jednoga je jutra maloprije zore tata bez upozorenja samo ispustio dušu. Njegovi ostatci zgrčeni u nekoj boli od koje je ostala tek krastica, njegove naredbe tako iznenada zapele u prašinu, sve to ležalo u sobi na katu iz koje nam je tata sve zapovijedao, jučer još. Trebala su nam naređenja da se ne bi raspali na komade, to je bio naš cement. Bez tate se nismo znali okrenuti. Sami jedva da smo mogli oklijevati, postojati, bojati se, patiti.

Ležalo uostalom nije pravi izraz, može biti. Događaj je konstatirao moj brat koji je prvi ustao, jer ja sam se, budući da sam toga dana bio sekretarac, imao pravo nešto kasnije izvući iz poljskoga kreveta nakon noći pod vedrim nebom i taman sam se bio smjestio za stol pred galimatijas kad et ti ga, braco se vraća dolje. Bilo je sveto pravilo da mi prije ulaska u očevu sobu moramo pokucati i da, pošto smo pokucali, moramo pričekati da nam otac dopusti stupiti unutra, jer ne bi bilo zgodno da ga iznenadimo za njegovih vježbi.


Cijena: 120,00 kn

Iz strane kritike:

"Roman kakav se napiše samo jednom u životu, nepojmljiv roman koji donosi tugu i obećanja, na granici radosti i straha...roman gdje je djetinjstvo samo stravičan pogled na svijet, a duhovita rečenica samo pomast koja ublažava tugu."
Le Nouvel Observateur

"Ne zapadajući ni u jednom trenutku u patetitku, Soucy je sposoban ganuti i zadivit, utkati fantastiku i poeziju u brutalnu i grku priču. Soucy brusi tugu poput dragogo kamea sve dok iz njega ne zasja iskra nade."
Magazine littéraire

"Između mita i realnosti svijet G. Soucyja uznemiruje, ali i očarava zaljubljenike u književnost."
Le Devoir
  
"Harmonija romana balansira između onog što je rečeno, onoga što je neizrečeno o onoga što se podrazumijeva, a učinak takvog pisanja dokraja snažno djeluje na čitatelja."
Times Literary Supplement