Dvanaestica Nick McDonell:
Dvanaestica

Prevela s engleskoga Jelena Jelić
ISBN: 953-7056-08-2
meki uvez, 240 str.


"Dvanaestica" nije roman o odrastanju. Čisti Mike i njegovi prijatelji djetinjstvo nisu ni imali. Iako potječu iz bogatih i utjecajnih obitelji, odrastaju uz poslugu, najčešće i ne znajući na kojem su im kraju svijeta roditelji.

Usred prebogatog Manhattana odvija se između Božića i Nove godine priča o povlaštenom naraštaju koji ima previše vremena, a stalno je u potrazi za novim uzbuđenjima. Kada otkriju dvanaesticu, neče ni naslutiti kako se brzo pada s vrha na dno.

Odlomak iz knjige:

Čisti Mike mršav je i blijed poput dima. Čisti Mike nosi traperice i majicu s kapuljačom te tamnoplavi kaput marke Brooks Brothers, kaput koji mu je predug. Njegova plava, gotovo bijela kosa ošišana je do kože. Čisti Mike je čistunac. Čisti Mike cijeloga života nije zapaliio cigaretu. Nikada nije popio piće, nikada nije povukao dim iz jointa. No Čisti Mike postao je vrlo vješt diler, iako je njegovo dilanje počelo kao jednokratni posao s bratićem Charliejem.

Čisti Mike je bio dobar učenik, ali je škola završila prije šest mjeseci, pa premda se neki ljudi pitaju što radi, nitko se previše ne uznemirava što prije fakulteta pauzira godinu. Možda i duže od godine. Čisti Mike gledao je film Vrtlog života, o klincu koji dila drogu i zarađenim novcem kupuje skupu videoopremu. Klinac ondje kaže kako ponekad ima toliko ljepote na svijetu da to jednostavno katkad ne možeš podnijeti. Jebeš to, milsi Čisti Mike.

 

Cijena: 125,00 kn

Čisti Mike ne gleda ljepotu. On gleda na Upper East Side Manhattana. Dva su dan nakon Božića i svi su se klinci iz internata vratili kućama, i svi imaju novca na bacanje. Tako Čisti Mike ima puno posla oko preuzimanja pošilje u Harlemu, a potom i s gramima i pedeseticama, i sitnišem, i glasnom glazbom, i pretrpanim velikim tulumima, i ponovnim obilascima, i s klincima iz Hotchikissa i Andovera, St. Paul'sa i Deerfielda, koji se ćele urokati i ispričati kako je bilo klincima ii Daltona i Cellegiatea te Chapina i Riverdalea, koji takošer imaju svoju priču. A zapravo sve su to iste priče.


Iz strane kritike:


"Dvanaestica je roman o duhovnom osakaćenju jedne generacije. Nitko ne zna u čemu je problem, ali svi znamo da je naša generacija sklonija nego ona prethodna..."
(N.McDonell)

"Proza brza poput speeda, nepopustljiva poput LSD-a... McDonell ocrtava likove poput vješto i s autoritetom, spretno se u brzim kardovima prebacuje iz jednog podzapleta u drugi i stvara gotovo opipljivu sliku privilegiranog, ali duhovno opustošenog svijeta u kojem njegovi likovi žive."
( The New York Times )
   
"Ovaj roman o mladim usamljenicima istovremeno je optužnica za razularenost i poziv u pomoć. Ritam mu je brz, pun je naglih obrata, a oslikava nihilistički podmladak manhattanskih velikih faca, dozivajući pritom imena Camusa i Eminema."
( People )
   
"Sedamnaestogodišnji Nick McDonell pokazuje u svojem prvom, iznenađujućem, romanu zastrašujuću preciznost... Taj je roman skok u nemoralni svijet prepovlaštenih učenika privatnih škola..."
(Vanity Fair)
   
"Ne može se poreči da je Dvanaestica vješto napisana. Priča dotiče velika pitanja rase i klase, a napisana je vrsnim stilom koji otkriva ono što McDonell zove duhovnom slabošću generacije".
( San Francisco Chronicle )