SLUŽBA, DRUŽBA, PROŠNJA…

Alice Munro"U tridesetak stranica jedne njezine priče stane cijela povijest i dubina neke obitelji, braka, susreta i odnosa. Kao da ste pročitali roman. I pri tom ne osuđuje nijedan svoj lik ni odnos, ne moralizira, nego svemu pristupa dostojanstveno i s poštovanjem. Ili, kako reče jedna njezina obožavateljica, Alice Munro širi kapacitete čitatelja za razumijevanje i toleriranje života." Jelena Jindra

"Zbirka pripovjedaka Alice Munro za mene je književno otkrivenje sezone. Alice Munro piše priče. Ali, to nisu priče na kakve smo svi navikli odgojeni na kulturi američkog short storyja, Raymonda Carvera i njegovih nebrojenih domaćih nastavljača. Zašto se kratka priča ne bi mogla protezati na dvadeset godina? Zašto ne bi bila mali briketirani film? Tako piše Alice Munro u svojim tužnim, sjajnim novelama o braku, samoći, gubitku, ženskoj podčinjenosti i kuhinjskim depresijama". Jurica Pavičić, Jutarnji list

"Tu su čitave tajne povijesti svakog para, svake žene, a koje bi svijet okrenule naglavačke kada bi izašle na površinu, i koje se tako pomno čuvaju od budućih generacija." Dragan Jurak, Moderna vremena Info. Pročitaj kritiku!

"Čitati Munro znači svaki put saznati nešto o čemu nikad prije niste mislili“, takva je bila presuda žirija međunarodne nagrade Man Booker, svojevrsnog alternativnog Nobela dodijeljenog Munro. Kako pogrešno. Čitati Munro znači čitati ono što ste itekako promislili, samo o tome nerado ili niste u stanju govoriti." Adriana Piteša, Jutarnji list. Pročitaj kritiku!

"Alice Munro je književna gozba; proslava na kojoj se jelo – priče - gutaju pažljivo i polako, da se upije svaki okus, svaki miris, i onda se tih slasnih zalogaja prisjećamo još danima, pipajući jezikom po sjećanjima, nadajući se da je negdje zaostao još poneki komadić, istodobno i sladak i gorak. Remek-djelo!" Tanja Tolić, Najbolje knjige. Pročitaj kritiku!

„Munro piše izvrsno, originalno, ali i nekako 'starinski', usredotočujući se na razvoj priče i karaktere, na životne situacije i obrate, nigdje ne koketirajući s narativnim strategijama na način da one same sebi postaju svrhom.“ Katarina Luketić, T-portal. Pročitaj kritiku!

Zašto trebate zapamtiti naslov knjige – „Služba, družba, prošnja, ljubav, brak“ - pogledajte u prilogu iz emisije Pola ure kulture.