Javne tajne Alice Munro:
Javne tajne

Prevela s engleskoga: Maja Šoljan
ISBN: 978-953-332-021-2
meki uvez s klapnama, 264 str., cijena: 149,00knJAVNE TAJNE, prvi put objavljene 1994. godine, osma su zbirka priča Alice Munro.
Već se od početnih redaka prve priče Skriveno i otkriveno nazire jedna od velikih tema ove zbirke – razorna moć starih ljubavi i prisjećanja. Louisa, mlada knjižničarka koja primi neočekivano pismo vojnika s ratišta, teško je mogla zamisliti koliko će je daleko odnijeti njena znatiželja.


Sve su priče u tom pogledu slične – daju više od očekivanja. Intimne su, ali napete, suzdržane, ali intenzivne, jednostavne, ali majstorske, smještene u živopisnom kanadskom gradiću, no sežu i na druge kontinente.


Autorica temeljito i lucidno istražuje ženske teme, no kroz oči osam fikcionalnih žena propituje i zajedničku kulturu i opće vrijednosti svjetova u kojima egzistiraju. Ove priče, u kojima neočekivano odjekuju tuđi životi, također govore o prazninama u sjećanju, ali i o neskladu u našim vlastitim egzistencijama: naša prošlost, kaže Alice Munro, čini nas strancima nama samima.

Može li bolja vrsta književnosti spasiti svijet? Uvijek postoji tanka nada (čudne stvari se ponekad dogode), ali odgovor je gotovo sigurno ne, ne može. Ipak, postoji razumna šansa kako može spasiti tvoju dušu. Ako si nezadovoljan mržnjom koja je oslobođena u tvome srcu, možeš pokušati zamisliti kako je biti osoba koja te mrzi; možda možeš razmisliti o mogućnosti da si zapravo ti onaj Zločesti; no, ako je to teško zamisliti, pokušaj provesti još koju večer s najtajanstvenijom od svih osoba u Kanadi.
JONATHAN FRANZEN, THE NEW YORK TIMES


Na kraju, fascinantna je i autoričina književna imaginacija, lakoća zamišljanja različitih karaktera, situacija i međuljudskih odnosa i različitih načina na koje se može odvrtjeti film nečijeg života. Jedan od razloga zašto su ove priče tako vraški dobre leži i u nenametljivom poentiranju i aluzivnosti, u značenjima koja vam se otkrivaju tek nakon pročitane cijele priče. Ukratko, odlične, suptilne a opet razorne priče u kojima se život kakav jest ne tumači nego ispisuje.
KATARINA LUKETIĆ, T-PORTAL


Kada se vertikalna osnovica proze Alice Munro pomnoži s horizontalnom dobiva se literarni opseg koji obilježava čitavu epohu, i koji je ujedno svevremen.
DRAGAN JURAK, MODERNA VREMENA


Nema tu mahanja zastavom Književnosti, ništa se tu napadno ne stavlja u izlog, i upravo po tome to i jest djelo suptilne majstorice.
ROBERT PERIŠIĆ, GLOBUS


Alice Munro je književna gozba; proslava na kojoj se jelo – priče – gutaju pažljivo i polako, da se upije svaki okus, svaki miris, i onda se tih slasnih zalogaja prisjećamo još danima, pipajući jezikom po sjećanjima, nadajući se da je negdje zaostao još poneki komadić, istodobno i sladak i gorak. Remek-djelo!
TANJA TOLIĆ, NAJBOLJE KNJIGE