Žetva Jim Crace:
Žetva

Preveli: Marko Kovačić i Saša Drach
Format: 13x20,5 cm
Meki uvez s klapnama 208 str.
ISBN: 978-953-332-031-1
Cijena: 130,00kn
Dok se u kasno ljeto povijaju posljednji snopovi žita, troje tuđinaca — dva muškarca i neobično privlačna žena — pristižu na javnu zemlju kraj udaljena sela i slijedeći običaje, pale vatru kako bi ostvarili pravo na ostanak. Niz događaja pokazat će kako se među stanovnike sela vrlo brzo može uvući nepovjerenje: prijeteći stup dima, optužbe za čaranje i okrutno kažnjavanje nevinih razotkrit će tamnu stranu Walterovih susjeda. Višestruko nagrađena Žetva prikazuje sedam ključnih dana neimenovana sela i progovara o polaganu zatiranju idile u doba začetka modernog ekonomskog promišljanja. Craceova priča bezvremena je i izaziva nemir slikama prekrasnog svijeta koji polako nestaje.

Crace je zasigurno jedan od naših najvećih romanopisaca radikalnog prevrata, savršeno pristaje u ovo nestabilno doba koje ne oprašta.
THE NEW YORK TIMES

Ništa nije čvrsto određeno u Žetvi, sve je podvojeno, dvosmisleno... Treba čitati Cracea, poetičnog, političnog i moćnog spisatelja.
LE MONDE

Žetva se može čitati u mitskim, gotovo biblijskim pojmovima, ali fizičko i emocionalno raseljavanje pojedinaca i zajednica u srži romana ostaje politički rezonantno danas, koliko je bilo i u ono vrijeme.
THE GUARDIAN

Rijetko će koji roman, toliko izniman i kompleksan u svojoj naizglednoj jednostavnosti, biti objavljen ove — ili što se toga tiče — bilo koje godine.
THE IRISH TIMES

Craceov rasplamsani posjet gotovo mitskoj Engleskoj daje i pojedinačnu i globalnu priču. Nijedan noviji engleski roman nema dublje korijenje, a tako široku sjenu.
THE INDEPENDENT

Kao i ostali Craceovi romani, Žetva je majstorski napisana... Craceova glavna preokupacija njegovi su likovi i način na koji, kao svi među nama, griješe i prepuštaju se svojim slabostima, okreću se jedni protiv drugih kad stvari krenu ukrivo.
THE LOS ANGELES TIMES

Projekt je realiziran uz potporu Europske komisije. Ova knjiga odražava isključivo autorove stavove, a Komisija nije odgovorna za bilo kakve uporabe informacija koje su u njoj sadržane.