Život počinje u petak Ioana Parvulescu:
Život počinje u petak

Preveli: Ivana Olujić i Luca-Ioan Frana
Format: 13x20.5 cm
Meki uvez s klapnama 296 str.
ISBN: 978-953-332-032-8
Cijena: 149.00knŽivot počinje u petak eskapistička je i nostalgična priča koja izbjegava spominjanje svjetskih ratova, diktatorski teror ili kasniju kriminalnu privatizaciju i korupciju, ali otkriva nam sudbinu čovjeka koji se iz sadašnjosti vraća u 1897. godinu, koja je za Rumunjsku bila izvanredna. Kao država bila je ugledna i odlično pozicionirana u Europi, a grad Bukurešt bio je kulturna prijestolnica, u epohi kad je čovječanstvo pokazivalo svoju najbolju stranu.


Vrijeme i glavni grad Rumunjske u središtu su romana, zajedno s nepoznatim mladićem kojeg pronalaze onesviještena u predgrađu. Gotovo detektivski zaplet pokazuje kolike su razlike između tadašnjih snova o vremenu koje će doći — i današnje stvarnosti. Ioana Pârvulescu znalački opisuje razdoblje rumunjskog procvata i doba kad se budućnost činila toliko obećavajućom.

Život počinje u petak jedno je od proznih otkrića 2009. godine. Roman atmosfere, suptilno estetičan, savršeno kontroliranoga stila i, u jednakoj mjeri, proza koja oduševljava besprijekorno izgrađenim epskim scenarijem... Život pocinje u petak nije knjiški uradak, nego istinska kreacija.
OBSERVATORUL CULTURAL

Roman Ioane Pârvulescu Život počinje u petak poziv je da započnemo živjeti svoj život, poziv popraćen autoričinim nepovjerenjem da ćemo mu se u stvarnosti odazvati... A kako bismo ponovno otkrili život, zdrav razum, čiste osjećaje — autorica je skliznula u drugo razdoblje i nudi nam drukčiji pogled na vrijeme i život.
REVISTA ASTRA

Roman počinje 19. prosinca 1897. i završava 31. prosinca 1897. U Bukureštu ljudi žive kao u Parizu, ali vrijeme broje drukčije, baš kao što se, na negodovanje nekih od njih, za Novu godinu fini francuski šampanjac drži u ledu s jezera Ci migiu. Oduševljavaju se najnovijim čudom — Eiffelovim tornjem — ali se boje da bi se mogao srušiti kao nekoć Toranj babilonski.
ROMÂNIA LITERARA

Po estetskoj viziji i opredjeljenjima, Ioana Pârvulescu jest moralist. Rekonstruirajući poput čipke razdoblja romantičnih uspomena, ona u rukavicama kudi našu sadašnjost — mutnu i lišenu stila.
CULTURA

Ioana Pârvulescu može nam, s pozicije književnice (...) pokazati kako se vratiti u prošlost ne zaboravljajući sadašnjost i kako iz tadašnjih svjetova donijeti ono što smo danas izgubili u našoj svakodnevici.
BOOKAHOLIC.RO

Projekt je realiziran uz potporu Europske komisije. Ova knjiga odražava isključivo autorove stavove, a Komisija nije odgovorna za bilo kakve uporabe informacija koje su u njoj sadržane.