Priručnik za spremačice Lucia Berlin:
Priručnik za spremačice

Format: 13x20 cm
Meki uvez s klapnama 448. str.
ISBN: 978-953-332-061-8
Cijena: 160,00 kn


Da bi mogla uzdržavati djecu, radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima...

Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti.

Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča Priručnik za spremačice dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Prvu zbirku, Angelova praonica, objavila je tek 1981., iako su priče većim dijelom pisane tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Priručnik za spremačice zbirka je koja daje najcjelovitiji presjek Berlinina književnoga stvaralaštva.

Do 2000. godine predavala je kreativno pisanje na Sveučilištu u Coloradu, kada je umirovljena. Kako bi bila što bliže sinovima, preselila se u Los Angeles, gdje je 2004. preminula.

Njezina zadivljujuća proza uvijek je imala svoju odanu ali malobrojnu publiku, no tek nakon njezine smrti doživjela je zasluženo priznanje kritike i publike.

Priče L. Berlin izmjenjuju se između svjetlosti i tame tako neprimjetno i iznenadno da određena emocija jedva izblijedi prije nego što se osjeti nešto drugo... Rezultat je izmišljeni svijet širokog raspona, moćan chiaroscuro... ljudskog doživljaja... [Berlin] stoji uz bok Alice Munro, Raymonda Carvera i Antona Čehova.
THE BOSTON GLOBE

[Lucia Berlin] mogla bi biti možda najbolja spisateljica za koju niste nikada čuli... Njezin nekonvencionalni humor, pomiri-se-s-tim realizam i sposobnost da raslojava detalje koji odjekuju kroz priče i desetljeća daju njezinoj knjizi neizmjernu moć...
PUBLISHERS WEEKLY

Lucia Berlin vas zavrti, sruši na pod i zabije vam lice u blato. “Slušat ćete me, makar vas morali prisiliti” reže njezine priče. ... njezine priče pune su drugih prilika. Sada čitatelji imaju novu priliku da se suoče s njima; djelići života, prožvakani i ispljunuti kao zamotuljci duhana, gorki i bogati.
NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

Taj nevjerojatni humor, ta lakoća s kojom se pripovijeda. Jezik ovih pripovijesti je poseban... Crni, nabijeni humor. Nesumnjivo – veličanstveno.
DAS LITERARISCHE QUARTETT

Lucia Berlin maestralno se snašla u rizičnim zonama života žena, vjerojatno drukčije nije ni poznavala. Ipak, napukline o kojima pripovijeda ne stvaraju tmurnu atmosferu nego otkrivaju koliko život može biti iznenađujući, neobičan, smiješan i uzburkan. Ponovno otkrivanje tih priča iz osamdesetih doista se isplatilo.
SWR-BESTENLISTE

Četrdeset tri priče, četrdeset tri mala remek-djela.
LA REPUBLICA

Priče Lucije Berlin naelektrizirane su: zuje i pucketaju kao kad se dotaknu žice pod naponom. Kao odgovor na to oživi i čitateljev mozak, zaveden i očaran, dok mu sve sinapse frcaju. Upravo se tako i želimo osjećati kad čitamo – da nam mozak radi, a srce snažno kuca.
LYDIA DAVIS