Jedno o drugom Monique Schwitter:
Jedno o drugom

Prevela Helen Sinković
Format: 13x20 cm
Meki uvez s klapnama 224 str.
ISBN: 978-953-332-062-5
Cijena: 130,00kn


Glavna junakinja mlada je i udana žena s dvoje djece, spisateljica koja upravo radi na dugo pripremanu romanu. Jedne večeri, umjesto da ispisuje svoj tekst, kreće u mentalno istraživanje svoje ljubavne povijesti. Naposljetku svoje djelo stubokom mijenja i piše svojevrsnu biografiju prisnosti na primjeru dvanaest muškaraca apostolskih imena. Riječ je o gotovo mitskim opisima njezinih intimnih suputnika koje protagonistica ispunjava ljubavlju, životom i poviješću. Postavlja pitanja o ljubavi: kako nastaje, ali i kako nestaje. Gdje točno nestane kad nestane? I što duže piše, to se snažnije nameće njezin aktualni ljubavni okvir koji na kraju postaje glavna pripovijest romana.

Monique Schwitter o dubokim temama progovara živim i elegantnim jezikom koji plijeni pozornost čitatelja i pritom ovom djelu daje ton vedrine i lakoće. Nagrađeni roman Jedno u drugom neobična je knjiga: stilska vratolomija, snažna priča prepuna trikova, poigravanje s granicama stvarnoga života i fikcije.

Tako ležerno i virtuozno, tako zabavno i inteligentno, tako precizno i prije svega bez ikakve natruhe plačljiva tona – na njemačkom jeziku napisan je rijetko koji roman o ljubavi.
Die Zeit

Grandiozan roman.
Literarische Welt

Roman Jedno u drugome uklapa se u kanon velike književnosti koja govori o ljubavi. No roman je istodobno preorao taj kanon i nanovo ga učinio zanimljivim.
NZZ

Nadasve aktualna životna i ljubavna priča... Autorica virtuozno postavlja pitanje o tomu koje uloge žena igra u različito vrijeme, ali u dramskom komadu vlastita života.
MDR Figaro

Jedno u drugome uspio je roman, i vrlo ozbiljan kandidat za mnogobrojne buduće nagrade.
Luzerner Zeitung

Jedno u drugom napisan je ležernim i zabavnom tonom, ali istodobno je vrlo dubok. Suvremeni ljubavni roman u najboljem smislu te riječi.
fm4

Monique Schwitter je djelom Jedno u drugome napisala jednako toliko inteligentan koliko i dirljiv roman o tome kako se može zadržati ljubav (tako da pišeš o njoj!).
FAZ

Ovaj roman veliki je projekt o ljubavi općenito, a ne o mojim ljubavima... Jer ono što me cijelog života činilo sretnom jest proza koja mi je davala osjećaj da je predivno moći živjeti i napisati nešto fikcionalno što u sebi ima istinitu jezgru.
Iz intervjua na Švicarskom radiju