Melania Melania G. Mazzucco
Melania Gaia Mazzucco rođena je 1966. godine u Rimu. Ondje je završila dva studija: talijansku književnost na Sveučilištu La Sapienza i scenarij u Eksperimentalnom centru za kinematografiju (CSC).
Njezini prvi romani Il bacio della Medusa (1996.) i La camera di Baltus (1998.) bili su finalisti prestižne književne nagrade Strega. Treći roman Lei così amata osvojio je nekoliko priznanja, uključujući i Premio Napoli. Nagrada Strega dodijeljena joj je za svjetski priznat roman Vita (2003.).
Limbo (2012.), roman o ratu u Afganistanu, također je dobio brojne nagrade, kao i Savršen dan (Un giorno perfetto, 2005.), ekraniziran 2009. godine. Ja sam s tobom (2016.) osvojio je nagradu Premio Letterario Basilicata 2017.
Uz niz romana, Mazzucco je napisala i nagrađena djela za film, kazalište i radio. Redovito surađuje s talijanskim novinama, ali i inozemnima poput The New York Timesa i El Paísa. Gostuje kao predavačica na brojnim talijanskim i švicarskim sveučilištima. Djela su joj prevedena na više od 25 jezika.