-20%

Frédéric Beigbeder: 129, 90 kn

103,00 kn 129,00 kn

Frédéric Beigbeder deset je godina radio kao kreativac u velikim pariškim agencijama za oglašavanje, dakle izvanredno, iznutra, poznaje okruženje i profesiju marketinga, a sve to je nemilosrdno raskrinkao u romanu 129,90 kn. Octave Parango je gospodar svijeta. On odlučuje danas ono što ćete željeti sutra, "jer sve je privremeno i sve se kupuje. Čovjek je proizvod kao i svaki drugi, s ograničenim rokom prodaje. Ja sam tip koji vam prodaje govna. Tip zbog kojeg sanjate o stvarima koje nikada nećete imati... Kad si, zahvaljujući teško stečenoj ušteđevini, uspijete priuštiti auto iz snova,.. ja sam ga već izbacio iz mode.... Glamur je zemlja u koju nikad ne stižemo." Roman je skandalizirao francusku javnost pogotovo ljude u reklamnim agencijama koji budući da imaju velike prihode imaju i moć. F. Beigbeder još uvijek zaposlenik agencije Young & Rubicam dobiva naprasan otkaz. Ali tog ljeta u Parizu (2000.) govorilo se treba čitati Beigbedera... Premda osporavan i napadan od onih koje je uznemirio ali hvaljen od kritike i publike roman je svom autoru donio veliki uspjeh. Do danas je "129,90 kuna" preveden na dvadeset i dva jezika diljem svijeta.

Iz medija:

“Dati takav naslov knjizi znači iskreno reći da je priroda ovog našeg svijeta- novac - kao neprikosnovena i posljednja realnost. Svi koji participiraju u tom okruženju su licemjeri: “kreativci” se međusobno preziru, svjesni su da proizvode govno, ali bi željeli biti kreatori... zapravo snimati filmove, pisati romane, slikati, etc. Ali budući su “kreativci” oni preziru pak i svoje kolege komercijaliste, koji pak preziru klijente, a klijenti pak reklamne agencije. No to je sve dio općeg licemjerja u društvu: direktori velikih koorporacija preziru zaposlenike i obrnuto, preziru potrošače, konzumente njihovih loših proizvoda, ali sve njih zajedno preziru dioničari (vlasnici) za koje rade." (iz članka Privatizacija svijeta, M.Houellebecq )

"Njegova 'ispovijed djeteta XX.stoljeća' otkačena je i lucidna, smiješna i očajna. Ukratko taj momak nikada neće biti simpatičan: sa strane medija – previše je prisutan, a sa strane literature ima previše talenta."
Lire

Prijevod Ljiljana Ješić
Broj stranica 272
ISBN 978-953-7056-49-0
Uvez meki uvez s klapnama

Frédéric Beigbeder (1965) rodio se u otmjenom predgrađu Pariza u dobrostojećoj gračanskoj obitelji, polazio najbolje pariške škole i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Radio je kao kreativac u reklamnim agencijama. 1990. objavljuje svoj prvi roman "Mémoires d`un jeune homme derangé" u kojem se kao glavni lik pojavljuje Marc Marronier, autorov alter ego kojeg će  u njegovom najvećem hitu "129,90 kn" ipak ubiti.

Najvažnija djela:
"Windows on the World", 2004.
"Ljubav traje 3 godine", 2005.
"Romantični egoist", 2006.
"Upomoć, molim oprost", 2007.
"Praznici u komi", 2009.
"Francuski roman", 2010.
 
 
 

Prijava na newsletter