-20%

Rodrigo Rey Rosa: Severina

95,00 kn 119,00 kn

Ljubavno bunilo. Tako sam pisac opisuje ovaj kratak roman, u kojem dosadan život jednog knjižara potresa upad vješte kradljivice knjiga. Kad otkrije da tajnovita neznanka krade najvrijednije knjige u knjižari upušta se u potragu za razjašnjenjem čudnovatih događaja. Naslovi ukradenih knjiga postaju tragovi koje slijedi ali oni ga vode u zamršen nekonvencionalan Severinin život, u ljubavni delirij na granici sna. Rodrigo Rey Rosa stvorio je uzbudljiv roman o otuđenosti i oslobađajućoj moći ljubavi, koji potvrđuje njegov povlašten položaj u suvremenoj latinoameričkoj književnosti.
 
Iz medija:
 
“Čitanje njegovih djela uči nas pisanju, a istovremeno poziva na zadovoljstvo koje pruža prepuštanje zlokobnim ili maštovitim pričama.” 
Roberto Bolaño, Entre paréntesis
 
“Iznimno suzdržano, umjereno, intrigantno djelo. Književnost pošteđena beskorisnih poteza, gdje se ljepota rađa iz neobične sklonosti ka tišini.” 
Le Monde
 
„Proza Rey Rose, gusta i precizna, pokazuje književnu vezu s legendarnim piscem Paulom Bowlesom.“ 
Der Spiegel
 
“Brzina, točnost i sažeta ljepota njegove proze, spojene u eliptičan oblik kompozicije, obilježavaju ga kao mladog majstora koji znade reći više s manje riječi.” 
Letras Libres
 
“Veliki pisac španjolskog jezika koji čudesnoj sažetosti svoje proze i matematičkoj ravnoteži svojih priča dodaje cijelu lepezu tehnika kojima je ovladao s istinskim darom.” 
El Periódico
 
„Poznat je i slavan kao stvaratelj jednostavne i direktne proze, bez ukrasa. U lažnom lakonskom stilu njegovih sažetih opisa često se skriva politička aktualnost, kao i poetska poruka njegovih djela.“ 
Buchkultur, Beč
Prijevod Gordana Matić
Broj stranica 128
Datum izdanja 2012.
ISBN 978-953-332-004-5
Uvez meki uvez s klapnama

Rodrigo Rey Rosa (1958.) gvatemalski pisac i prevoditelj nakon završetka studija, zbog represivne političke situacije 1979. godine emigrira u New York, gdje studira vizualne umjetnosti, piše i prevodi. Osamedsetih živi i radi u Maroku, Španjolskoj i Berlinu. 1991. Vraća se u Gvatemalu. Objavio je mnoštvo proza, a autor  je i filma Lo que soñó Sebastián prikazanog na Sundance Festivalu i Berlinskom filmskom festivalu, a posvećenog djelu britanskog pisca Paula Bowlesa. 2004. nagrađen je i najvrednijom gvatemalskom književnom nagradom Premio Nacional de Literatura Miguel Ángel Asturias, a Roberto Bolaño za njegov je rad rekao: “Čitanje njegovih djela uči nas pisanju, a istovremeno poziva na zadovoljstvo koje pruža prepuštanje zlokobnim ili maštovitim pričama.”

Prijava na newsletter