Annie Ernaux: Sram

13,00 € 11,70 €

Osjećaj srama bio je prirodan, kao posljedica upisana u zvanje mojih roditelja, njihove novčane teškoće i radničku prošlost, u naše bivanje. U prizor koji se odigrao one lipanjske nedjelje. Meni je sram postao načinom života. Više ga u krajnjoj liniji nisam ni primjećivala, usadio mi se u tijelo.
Oduvijek sam željela pisati knjige o kojima poslije neću moći govoriti, zbog kojih neću moći podnijeti tuđe poglede. No kakvu bi mi tek sramotu mogla priuštiti knjiga koja bi bila na visini onoga što sam doživjela s nepunih dvanaest godina.
Annie Ernaux
 
Događaj koji se 1952. zbio u roditeljskoj kući bio je za Annie Ernaux toliko traumatičan da je trebalo gotovo pola stoljeća i iskustvo afirmirane spisateljice da se uhvati ukoštac s činom koji je označio prekretnicu u njezinu životu. Što se zapravo dogodilo te nedjelje? Odakle se pojavilo? Što dublje uranja u prošlost, to više pripovjedačica spoznaje nedaće s kojima su se borili njezini roditelji te osvještava vlastiti raskol i sve snažniju želju da se vine preko granica obiteljskog doma, stroga katoličkog odgoja i ponad jasno omeđenih okvira života u malome gradu. Knjigom Sram Annie Ernaux ispisala je dirljivu i hrabru studiju srama i svojim književnim postupkom nagovijestila roman Godine koji uz Sram spada u vrhunce njezina Nobelovom nagradom nagrađena opusa.
 
 
Iz medija:
 
„Pomno i neustrašivo, Sram ide u tančine i daje glas zvonkoj i univerzalnoj istini; osobna nelagoda Annie Ernaux u biti je nelagoda ljudske sudbine.“
New York Times Book Review
 
„Annie Ernaux darovala nam je knjige koje bole, ali i liječe jer nam pokazuju da nismo sami u našoj ranjivosti, da nismo jedini koji smo 'takvi'. Sram je jedna od tih iznimnih knjiga.“
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
 
„Bespoštedno lucidno, Ernaux sebe i svoje uspomene prikazuje bez ikakvih utješnih mitova: tjera nas da se suočimo s golim činjenicama ljudskosti.“
Publishers Weekly
 
Prijevod Vlatka Valentić
Broj stranica 80
Datum izdanja 2023.
ISBN 978-953-332-163-9
Uvez meki uvez s klapnama
Annie Ernaux rođena je 1940. u francuskoj pokrajini Normandiji gdje je u rodnome Lillebonneu i potom u Yvetotu provela djetinjstvo. Studirala je na Sveučilištu u Rouenu te mnogo godina radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi i u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Uz učiteljski posao pisala je i sedamdesetih počela objavljivati svoje prve knjige koje su vrlo brzo stekle poklonike. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila je niz istaknutih nagrada. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji Quarto čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.
Godine 2022. godine Annie Ernaux dobila je Nobelovu nagradu za književnost, „za hrabrost i kiruršku preciznost kojima na vidjelo iznosi ishodišta osobnog sjećanja, ono što ga otuđuje i što ga u kolektivnome sputava“.
U Nakladi OceanMore dosad su objavljene njezine knjige Godine, Djevojačke uspomene i Nisam izašla iz svoje noći.