-20%

Delphine de Vigan: Odanosti

96,00 kn 120,00 kn

Dvanaestogodišnji Théo dijete je rastavljenih roditelja čije neobično ponašanje u školi budi stare rane i učiteljičinu zabrinutost. Njezina sumnja da je dječak žrtva obiteljskog zanemarivanja dovest će je pred zid. I Mathisu, njegovu najboljem prijatelju sve je teže gledati Théovu patnju, ali ga odano prati u sve učestalijem opijanju. Mathisovoj majci ne sviđa se njihovo prijateljstvo i želi pomoći sinu, no iznenadno otkrivanje suprugove tajne potpuno je paralizira. Dvojica tinejdžera upuštaju se u opasnu igru sa starijim društvom koja će Théa odvesti na žuđeno mjesto mira. 
Delphine de Vigan u romanu Odanosti svojim suptilnim psihološkim okom i u četiri pripovjedačka glasa majstorski ponire u međuljudske odnose, ispisujući ujedno i bolnu fresku suvremena društva i njegovih zastranjenja. 
 
 
Iz medija:
 
“Suzdržano, suptilno, majstorski moćno. Roman koji se čita u jednom dahu.“
L’Express
 
“Delphine de Vigan neviđeno pronicljivo opisuje stvaranje i preplitanje odnosa među ljudima.“
Le Figaro
 
“Delphine de Vigan nikoga i ništa ne osuđuje. Ne dopušta si nikakvu sućut, ne izvlači nikakve pouke. Samo svjedoči, i u tome je bit.“
BibliObs
 
“U društvu Virginie Despentes, Édouarda Louisa, Annie Ernaux i Leïle Slimani, Delphine de Vigan pripada ligi francuskih pisaca koji pripovijedanje spajaju s nesmiljenom društvenom kritikom.“
Neue Zürcher Zeitung
Prijevod Vlatka Valentić
Jezik izvornika Francuski
Broj stranica 144
Datum izdanja 2020.
ISBN 978-953-332-106-6
Uvez meki uvez s klapnama

Delphine de Vigan (1966.) u svome prvom romanu Jours sans faim (Dani bez gladi, 2001.) opisuje vlastito iskustvo borbe s anoreksijom. 2007. objavljuje No et moi (No i ja), roman koji ju je vinuo na top-ljestvice najprodavanijih knjiga i za koji godinu dana poslije dobiva i Nagradu knjižara. Nominiran je i za Goncourtovu nagradu, kao i sljedeći njezin roman Les Heures souterraines (Podzemni sati) iz 2009. Romanom Ništa se ne opire noći De Vigan 2011. godine postaje zvijezdom francuske književne jeseni, više od godinu dana nalazi se na ljestvicama najprodavanijih knjiga, osvaja nagradu knjižarskog lanca FNAC, Nagradu Francuske televizije za najbolji roman i Grand prix časopisa Elle za najbolji roman godine. Roman Prema istinitoj priči 2015. osvaja Nagradu Renaudot i Goncourtovu nagradu srednjoškolaca. Djela su joj prevedena na više od trideset jezika.

Prijava na newsletter