Frédéric Beigbeder: Praznici u komi

84,00 kn 120,00 kn

Na samom smo svršetku dvadesetoga stoljeća, u pomalo apokaliptičnoj atmosferi devedesetih, u Parizu se otvara novi noćni klub “Zahod”. Na svečano otvorenje pozvani su svi slavni onoga vremena, od Christiana Lacroixa, Jacquesa Derridae, Carle Bruni do glavnoga junaka, Marca Marronniera, pisca i kroničara društvenoga života. Domaćin večeri je DJ Joss, poznat i slavan od New Yorka do Tokija, Marcov prijatelj iz mladosti. U samo dvanaest sati, od večeri do jutra, prisustvujemo ludoj zabavi likova svih vrsta. Uz zaglušujuću glazbu, šampanjac, votku i ecstazy euforični gosti gube kontrolu. Sve je podređeno užitku i radi užitka sve je dopušteno.  Marronnier, Beigbederov alter ego, iako i sam protagonist dekadentnoga partijanja, duhovito i lucidno ironizira pariško visoko društvo. Držeći se Borgesove “Noć je duga samotna fešta”, taj tipični hedonist ipak razmišlja samo o ljubavi, koja se pred zoru iznenada i pojavljuje.Pisac Benoît Duteurtre ističe (u članku "Beigbeder i njegova suprotnost") kako svi paradoksi koji proizlaze iz rada i života autora "Praznika u komi" pokazuju da je upravo u paradoksu srž njegova djela, baš u toj mješavini dendizma i ljevičarenja, cinizma i sentimentalnosti,  profinjenosti i vulgarnosti.

Iz medija:

"Nije ovaj roman najbolje od Beigbedera (tko nije, neka radije pročita marketinšku satiru „129,90 kn“) – „Praznici“ su njegov mladenački, dosta afektiran, ulet u pariški vašar taštine i noćni život gradske kreme što se okupila na otvaranju kluba signifikantnog imena „Zahod“. Međutim, ova knjiga, naizgled posve „površna“, komunicira s tezama o svom vremenu dok Beigbeder, preko svojih junaka, igra „pokvarenjaka“ koji utjelovljuje prazninu potrošačkog doba."
Robert Perišić, Globus

Prijevod Ita Kovač
Broj stranica 165
ISBN 978-953-7056-62-9
Uvez meki uvez

Frédéric Beigbeder (1965.) rodio se u otmjenom predgrađu Pariza u dobrostojećoj gračanskoj obitelji, polazio najbolje pariške škole i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Radio je kao kreativac u reklamnim agencijama. 1990. objavljuje svoj prvi roman "Mémoires d`un jeune homme derangé" u kojem se kao glavni lik pojavljuje Marc Marronier, autorov alter ego kojeg će  u njegovom najvećem hitu "129,90 kn" ipak ubiti.  Kroničar pariškog mondenog života, piše za mnoge časopise a trenutno je kolumnist prestižnog književnog časopisa Lire.

Najvažnija djela:
"Windows on the World", 2004.
"Ljubav traje 3 godine", 2005.
"Romantični egoist", 2006.
"Upomoć, molim oprost", 2007.
"Praznici u komi", 2009.
"Francuski roman", 2010.
 
 

Prijava na newsletter