Karl Ove Knausgård : Jutarnja zvijezda

33,05 € 29,73 € 249,02 kn 224,00 kn

Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 29,73 € 224,00 kn
Jednog kasnoljetnog, kolovoskog, vrućeg dana na nebu iznad Bergena pojavljuje se nepoznato novo žareće svjetlo, a nije Sunce. Jutarnja zvijezda zlokobno sjaji nad devet likova, a nesreće se čine neizbježnima: Tove, žena profesora književnosti Arnea, ima psihički slom, maničnu epizodu, svećenica Kathrine preispituje svoj brak, medicinska sestra Turid iscrpljuje se na svom poslu u psihijatrijskoj bolnici dok njezin muž, nevjerni novinar Jostein, pije i reži na cijeli svijet… Svi ti likovi prolaze kroz loše dane svojega života, u vlastitim borbama, krizama vjere u bilo što, u egzistencijalnom očaju. Objašnjenja su nedorečena, ali život ide dalje, a mi se pitamo slute li likovi svoju sudbinu… Ne samo da znanstvenici i eksperti nemaju objašnjenje za taj prirodni fenomen, za to novo zapanjujuće svjetlo ‒ Jutarnju zvijezdu – već se događaju i teško pojmljive i neuobičajene stvari, ukratko to je roman o pojavama i događajima koje ne razumijemo u potpunosti, o ljudima koji teško uspostavljaju kontrolu nad svojim životima i o tome što se zbiva kada se oslobode mračne sile svijeta.
 
Iz medija:
 
“Vraški dobro... Karl Ove Knausgård u ovome romanu majstorski isprepleće magično, mistično i nadnaravno u kritičku ideju o prirodi koja nam šalje poruku; ona nam 'govori'. Pakleno je zabavno pratiti skokove njegovih misli.”
Dagbladet
 
“Sjajan roman, opsežan i sadržajan, nepodnošljivo napet, uzbudljiv, istodobno dubinski dojmljiv i toliko intrigantan da ga je nemoguće ispustiti iz ruku.”
Fædrelandsvennen
 
“Veličanstven sudnji dan! Snažna nelagoda i rastuća zebnja... Jutarnja zvijezda nije roman koji je moguće objasniti. Treba ga iskusiti otvorenim osjetilima i slobodnim umom. Onoga tko riskira, čeka veličanstveno čitalačko iskustvo koje dugo ostaje u mislima. Dugo.”
Verdens gang
 
“Jedinstvena je Knausgårdova sposobnost da paralelno opisuje ono jednostavno i ono nevjerojatno, a u Jutarnjoj zvijezdi uvodi još i moment napetosti – što će dalje biti? Dolazi li to Isus? Ili nešto mračnije? Izvanredno štivo jednoga od vodećih svjetskih pisaca.”
Dagens nyheter
 
“Knausgårdov novi roman odvažan je i đavolje pametan... roman koji je teško ispustiti iz ruku, napet i dirljiv cijelim putem... neustrašiv i veličanstven projekt.”
Svenska dagbladet
 
“Magični realizam iz pera majstora autofikcije... zarazan i neočekivan nastavak književničke karijere.”
Børsen
 
U Jutarnjoj zvijezdi najprodavaniji norveški pisac nalazi se u novom okružju, stranom i uznemirujućem... Kako čitamo, pokazuje se da je Jutarnja zvijezda zli blizanac Moje borbe. Neugodno je to, višeglasno i dijabolično djelo koje donosi mitsko-fantastičan pomak... Kao što će dugogodišnji obožavatelji i očekivati, iza proze se krije vrelo umijeća... Vještina pripovijedanja koja je očarala čitatelje Moje borbe i dalje je u naponu snage... 
Los Angeles Times
 
“Ljubitelji šestotomnoga serijala Moja borba žele znati: Je li Jutarnja zvijezda jednako očaravajuća kao i ti romani? Odgovor je ukratko da. Knausgård i dalje ima sposobnost usisati nas u priču koju priča, kao magnetom. Knausgård je jedan od naših najvećih živućih pisaca.”
New York Times

 

Prijevod Anja Majnarić
Broj stranica 592
Datum izdanja 2022.
ISBN 978-953-332-134-9
Uvez tvrdi uvez s ovitkom
Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac Ute av verden (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman Ima vrijeme za sve (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskoga vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog Moja borba (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je Enciklopediju godišnjih doba (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti.
Jutarnja zvijezda prva je knjiga u budućem petoknjižju.