Karl Ove Knausgård: Moja borba, šesta knjiga

38,49 € 30,79 € 290,00 kn 231,99 kn

“Šesti tom osobno me se najviše dojmio i iskreno me potresao … To se ne doživljava često. Primjere mogu nabrojiti na prste jedne ruke ... Bolno ga je čitati. Pogotovo završni dio, ono što je zapravo izjava ljubavi životnoj partnerici i svojoj djeci … Izlaganje života, stvarnosti, kako se doista odvija – između svakodnevice i zabava, između mijenjanja pelena i važnih razgovora – uokviruje neke od najsnažnijih tekstova koje sam pročitao u norveškoj esejistici. Pogotovo četiristo stranica dugu analizu Adolfa Hitlera… Nije to samo Knausgårdova borba za umjetnost – i s vremenom, da bude cjelovita osoba – to je i naša borba, da živimo u mračnoj hladnoći svemira. To je moja borba, to je vaša borba, to je Moja borba...”

Agderposten

 

“Posljednji tom romana Moja borba upravo je onoliko moćan koliko je serijalu bilo potrebno … I vrijedilo ga je čekati. Zagriženi će obožavatelji također biti zadovoljni, kladim se … Moja borba nije tekst koji 'čitate' u tradicionalnom smislu, nego 'mjesto' na kojemu jeste, struja u koju uronite, da bi vas onda piščeve asocijacije bacale amo-tamo… ”

Dagbladet

 

“Posljednja knjiga Knausgårdova šestotomnog remek-djela postaje maksimalistička i metatekstualna, propitujući utjecaj koji je taj autobiografski ciklus izvršio na autorov život i na živote onih koji ga okružuju, čime je briljantno fokusiran smisao njegova projekta. Ovaj svezak uzbudljiv je zaključak Knausgårdova epskog ciklusa.”

Publishers Weekly

 

“Ono što je možda najradikalnije u čitanju romana jest osjećaj bliskosti koji on stvara. Knausgårdovo virtuozno izlaganje nelagode svakodnevnih društvenih interakcija bez premca je u suvremenoj književnosti.”

World Literature Today

 

Moja borba veličanstven je hibrid. To je književnost po sebi – sui generis. Jedinstveno postignuće koje zahtijeva biti pročitano. To nije lako štivo, no ipak nije teško za čitanje. Ako imate vremena posvetiti se samo jednoj knjizi iz ciklusa, počnite sa šestom knjigom. Ali tada ćete se zasigurno upecati i iznova krenuti s prvom knjigom.”

Washington Independent Review of Books

 

Moja borba ostaje strahovito, impresivno postignuće – duboko osobna, otkrivajuća samorefleksija i nedvojbeno jedno od ključnih književnih djela koja su se dosad pojavila u 21. stoljeću.”

The Complete Review

 

“Karl Ove Knausgård  jedan je od najradikalnijih autora današnjice.”

Die Welt

Prijevod Anja Majnarić
Jezik izvornika Norveški
Broj stranica 944
Datum izdanja 2019
ISBN 978-953-332-093-9
Uvez tvrdi uvez s ovitkom
Dimenzije 15x22 cm

 

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac Ute av verden (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman Ima vrijeme za sve (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog Moja borba (Min Kamp) koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u preko pola milijuna primjeraka. Za Moju borbu, prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, Nagradu za knjigu godine Morgenbladet i Nagradu P2 Listeners’, te je proglašena Knjigom godine časopisa New Yorker. Godine 2015. dobiva Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjenu Jeruzalem Prize koja promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su je samo najznačajniji pisci naše epohe. Serijal Moja borba preveden je na tridesetak jezika te izaziva polemike gdje se god pojavi. Za mnoge je kritičare Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je Enciklopediju godišnjih doba (Årstid encyklopedien) sastavljenu od četiri knjige: Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto.

 

 

Prijava na newsletter