Mario Desiati: Razdomljeni

23,00 € 20,70 €

Claudia i Francesco prijatelji su od djetinjstva; ona – divlja i neukrotiva, on – povučen i nesiguran. Oboje drugačiji, neprihvaćeni i neprilagođeni. U malome mjestu gdje odrastaju, svoje mladenačke dane provode u razgovorima o životu, književnosti, snovima o budućnosti, uživajući u prekrasnoj prirodi i krajolicima Apulije gdje nalaze i utočište od zamršene obiteljske drame. Svakodnevica u ruralnoj sredini počinje gušiti Claudiju i ona odlazi u Milano pa potom u Berlin, gdje gradi uspješnu poslovnu karijeru i iskušava nove stilove života. Francesco ostaje u Martini Franci i stasa u uspješnog agenta za prodaju nekretnina u regiji koja iznenada postaje top turističkom destinacijom. Ali i Francesco je u stalnim previranjima i potrazi za vlastitim  identitetom, a  nakon sukoba s lokalnim moćnikom, napokon će se odvažiti prihvatiti Claudijin poziv i doći u Berlin, gdje će se prepustiti svojim istinskim seksualnim fantazijama i nakon dugo vremena osjetiti se živim.
Mario Desiati ispisao je suptilan i odvažan roman vlastite generacije – nestalne, izdomljene, prekarne, prve generacije europskih građana koja u Europi bez granica prekoračuje vlastite granice i okvire društvenih konvencija tražeći svoje mjesto pod sve olovnijim suncem.
 
Iz medija:
 
„Velika slobodoumna priča o ovom iščašenom vremenu.“
La Repubblica 
 
„Čitajući Razdomljene osjećamo se živima, a ne samo naelektriziranima: živima u svim skrivenim nijansama, dok drsko kročimo po strani Mjeseca koju ne mogu svi vidjeti.“
tuttolibri
 
„Ima nečeg istodobno čarobnog i izopačenog u dijelu Apulije gdje se rađaju, žive i pate Desiatijevi likovi... Oni pokazuju nemir satkan od romantičnog ushita i erotske žudnje, komplicirane ljubavi prema rodnom kraju i jednako složene želje za bijegom u negostoljubive metropole pune nasilja. Njegova je proza raskrižje namjerno suprotstavljenih registara: lirizma i zajedljivosti, sentimentalizma i okrutnosti.“
–  Iz obrazloženja za Nagradu Strega 2022.

 

Prijevod Ana Badurina
Jezik izvornika Talijanski
Broj stranica 272
Datum izdanja 2023.
ISBN 978-953-332-172-1
Uvez meki uvez s klapnama

Mario Desiati, pisac, pjesnik, novinar i urednik, rođen je 1977. u mjestu Locorotondo, a djetinjstvo je proveo u gradu Martina Franca. Završio je studij prava te neko vrijeme radio u odvjetničkom uredu. Kao novinar i urednik surađivao je s više novina i časopisa. Nakon uspjeha prvijenca Neppure quando è notte (2003.) posvećuje se pisanju. Autor je više zapaženih romana prevedenih na brojne jezike te zbirki pjesama i antologija. Za roman Razdomljeni dobio je 2022. Nagradu Strega. Živi u Rimu.