Sheila Heti: Majčinstvo

19,78 € 17,78 €

Imati ili nemati djecu? Jednostavno je pitanje na koje ipak nema jednostavna odgovora, kako nam to Sheila Heti maestralno pokazuje u svome hvaljenom romanu. Na pragu četrdesetih, protagonistica je suočena s dvojbom koja će postati i temom njezina novog romana: želi li ona zaista dijete ili je rađanje ženama društveno i kulturalno nametnuto? Hoće li rođenje djeteta naštetiti njezinoj umjetničkoj kreativnosti? Može li ona biti dobra majka? Zašto su njezine prijateljice bez mnogo pitanja prihvatile tu ulogu? Hoće li biti prokleta ako ne donese na svijet novo biće? Tisuću pitanja što se gomilaju i tisuću odgovora što se smjenjuju ovisno o okolnostima, raspoloženju, uvidima u vlastitu psihu ili obiteljsku povijest. Knjiga Sheile Heti, filozofski roman koji nadilazi samu temu majčinstva, iscrpna je studija o suvremenom životu, o bivanju ženom i o društveno nametnutim obrascima i očekivanjima. Radar njezina pronicljivog i zaigranog uma uhvatit će svaki detalj i razobličiti svako uvriježeno mnijenje: izbore koji su naizgled naši, život u paru, odnos muškaraca i žena, ljubav, transgeneracijske traume. Ovaj provokativni roman pun humora s jednakim užitkom čitat će oni koji nisu nikada razmišljali o djeci, oni koji tek razmišljaju i oni koji su roditeljske vode već iskusili.
 
Iz medija:
 
„Inventivno osmišljen roman o tome kako je komplicirano biti ljudsko biće u kojem se bore i suprotstavljaju razne želje… Moćno, prožeto crnim humorom i istodobno potresno.”
Los Angeles Review of Books
 
„Roman Sheile Heti lako bi mogao postati najvažnijim književnim djelom na temu majčinstva… Ovo je iznimno složena knjiga – ne toliko knjiga koliko tapiserija, pomno izrađeno profinjeno umjetničko djelo.”
The Guardian
 
“Sjajan, radikalan i dirljiv roman koji će sigurno potaknuti brojne rasprave, baš kao i njezine prethodne knjige. Sheila Heti u Majčinstvu je otišla korak dalje.“
The Paris Review
 
„Majčinstvo je i poziv na slobodu da ne radimo ono što drugi od nas zahtijevaju. Poziv da se oslobodimo imperativa kako trebamo imati djecu ili da moramo činiti bilo što drugo. Čak i ako ta sloboda boli.“
NZZ am Sonntag
 
„Hrabra i provokativna knjiga... Rijetko je koji roman uspio tako duboko prodrijeti u temu majčinstva.“
Die Presse
 
Prijevod Maja Šoljan
Jezik izvornika Engleski
Broj stranica 256
Datum izdanja 2021.
ISBN 978-953-332-124-0
Uvez meki uvez s klapnama

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.