Åsa Wikforss: Alternativne činjenice

19,91 € 17,92 €

U današnje vrijeme, kad su nam informacije dostupnije nego ikada a svijet je  preplavljen lažnim vijestima, teorijama zavjere i negiranjem i ignoriranjem znanstvenih činjenica, ljudi traže rješenja i istinu. Ova knjiga rasvjetljuje stanje stvari iz filozofskog i psihološkog kuta gledanja, na pristupačan način vodi nas kroz fenomen post-istine i sugerira kako se odnositi prema tzv. alternativnim činjenicama. Koristeći primjere iz medija, obrazovanja i politike, autorica nam pomaže da shvatimo problem koji spada u najveće izazove današnjice, objašnjavajući po čemu se znanje razlikuje od mišljenja, zašto se  sumnja i dezinformacije tako lako šire, zašto je ponekad tako teško prihvatiti istinu i kako nas društvena priroda ljudskog znanja čini lakim metama za manipulacije – i u privatnom i u javnom prostoru. 
Alternativne činjenice od svog prvog izdanja 2017. postale su nezaobilazan dio  rasprava u EU i od tada su prevedene na više od deset jezika. Drugo, dopunjeno izdanje na hrvatskom vam predstavljamo u prijevodu Željke Černok.
 
Iz medija:
 
„Dubinska, mudra i precizno izložena analiza jednog od gorućih problema našeg vremena.“ 
  Steven Pinker, profesor psihologije na Sveučilištu Harvard i autor knjige Prosvjetiteljstvo našeg doba 
 
„I prije današnjeg vala otpora prema znanju, ova bi knjiga bila važna. Danas je krajnje neophodna.“ 
Dan Larhammar, predsjednik Švedske akademije znanosti
 
„Kombinirajući spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije Wikforss jednostavno, duhovito, ali i temeljito analizira probleme današnjeg društva. Tour de force.“ 
Paul Boghossian, profesor na Sveučilištu NYU i autor knjige Strah od znanja
 
Prijevod Željka Černok
Jezik izvornika Švedski
Broj stranica 224
Datum izdanja 2021.
ISBN 978-953-332-120-2
Uvez meki uvez s klapnama

Åsa Wikforss doktorirala je filozofiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u i trenutačno predaje na Sveučilištu u Stockholmu. Članica je Academie Europaea, Kraljevske akademije znanosti, a nedavno je odabrana i za članicu Švedske akademije. Za svoj je rad na populariziranju filozofije i zagovaranju važnosti znanosti u suvremenom društvu dobila mnoštvo nagrada, a njezina knjiga Alternativne činjenice postala je bestseler i prevedena je na deset jezika.