-20%

Brady Udall: Čudesan život Edgara Minta

112,00 kn 140,00 kn

“Istina je u svom srcu i ja sam želio da Edgar bude junak. Jedinstveni američki junak koji pobjeđuje svoje neprijatelje i još ima vremena poljubiti ženu svojih snova. Ali Edgar nije junak. Naprotiv, on je i lažljivac i kradljivac, čak i ubojica. Nije ni hrabar ni odvažan. Stalno je nanovo ponižavan, maltertiran, zlostavljan. Ali preživljava. Gotovo je sulud način na koji preživljava... Čak i kad se želi potpuno predati i pobjeći iz strašnog svijeta koji sam za njega stvorio, on preživljava, drži se na nogama i stalno se iznova vraća.“ B. Udall

Odlomak iz knjige:

Tipkao sam jer sam se osjećao dobro, jer nisam imao ništa drugo raditi, jer sam mislio da ću zapisujući, pretačući bezimeno u riječi, bolje sve shvatiti. Izmišljao sam priče o svojoj majci u Kaliforniji, kako živi na plaži s palmama i svaki dan šalje pisma policiji, nastojeći doznati gdje sam ja; o Artu kako je utvrdio da je došlo do zabune, da mu žena i kčer ipak nisu mrtve, nego žive u dvorcu s hrpom opatica; o poštaru koji me pregazio, koji svaki dan odnosi ljudima pisma i pakete i govori im: Ja sam zlikovac, ubio sam jednog dječaka. Tipkao sam jer jer tipkanje za mene bilo jednako vrijedno kao i razgovor. Tipkao sam jer sam morao. Tipkao sam jer sam bojao da ću nestati.

  

Iz medija:

"Divan prvi roman... Čudesan život Edgara Minta vješta je mješavina humora i patosa. Udallova proza postiže savršenu ravotežu, katkad je minimalistička, katkad izdašna. Radnja romana bavi se neobičnim središnjim likom koji bi kod manje darovitog pisca vukao na lakovjernu stranu, ali je s Udallom kao muzom bolno ljudski. Edgar Mint je ničiji svakodnevni čovjek, ali on je nada i bol djeteta koje traži i naposljetku nalazi dom. "
Los Angeles Times

"Po svoj prilici, Udalla je za središnji lik nadahnula istinita priča. To gotovo i ne iznenađuje: jedan je to od tako rijetkih romana koji su toliko ganutljivi a tako čudni, da se ne mogu izmisliti."
The Times

"Izvanredno uvjerljiv debitantski roman koji oživljava jedinstveni svijet, vješto pripovijeda svoju priču i sve vrijeme ne prestaje očaravati. Već je sam po sebi malo čudo."
Kirkus

"[Edgarova] duša čista je koliko i kolt 0,45 Johna Waynea, pa je takva i Udallova oštra i dalekosežna proza. Njegove poredbe ubadaju, rečenice mu pršte, a poglavlja se kotrljaju poput kotača kočije preko surove mormonske pustinje dobra i zla k sigurnosti, a možda i domu."
GQ

"U oskudnom ali raskošnom proznom stilu Udall vješto uspijeva opisati zadivljujuće ljudski značaj prožet nizom katkad krajnje okrutnih okolnosti ne pribjegavajući pritom sladunjavoj sentimentalnosti."
Review of Contemporary Fiction

Prijevod Marko Kovačić
Broj stranica 400
ISBN 953-7056-19-8
Uvez meki uvez s klapnama

Brady Udall rođen je na indijanskom području Arizone u mormonovoj obitelji s osmero djece. Objavljivao je kratke priče u raznim časopisima, te između ostalog i pobijedio na Playboyevu natječaju za prozu. Godine 1997. objavio je prvu zbirku priča Puštanje pasa s lanca, a četiri godine kasnije i roman Čudesan  život Edgara Minta, objavljen u petnaest zemalja svijeta, a za koji je filmska prava kupio Michael Stipe, pjevač i skladatelj R.E.M.-a. Brady Udall predaje kreativno pisanje na Sveučilištu u Iowi.

Prijava na newsletter