-20%

Lucía Etxebarría: O svemu vidljivom i nevidljivom

120,00 kn 150,00 kn

Na pitanje novinara o čemu roman govori, Etxebarria je odgovorila: “Priča se odvija na tri plana: prvi je slava - mentalni mehanizam zbog kojega neki žele postati poznati, premda ih na kraju stečena slava uguši; drugi je potraga za transcendencijom zbog koje povjeruješ da možeš ući u drugu dimenziju, a treći nasilje, jer nitko ne govori o psihološkom, nevidljivom zlostavljanju koje prethodi fizičkome i poništava drugu osobu te uništava njezino samopouzdanje.” Slava je hirovita božica: izbjegava one koji trče za njom, a nudi se onima koji je najmanje žele. Nešto slično događa se i Ruth, filmskoj redateljici koja i protiv svoje volje postaje slavna. Zaljubljuje se u Juana – mladog pjesnika iz provincije. On ne samo da želi postati pisac i prevladati svoje skromno podrijetlo, nego žudi i za društvenim priznanjem i slavom. Kroz ambivalentan ljubavnički odnos Ruth i Juana te galeriju neobičnih likova iz madridskoga kulturnog miljea u pozadini, Etxebarria gradi roman, istodobno dirljiv i okrutan, koji ispituje teme poput potrage za individualnošću u društvu koje teži homogenosti i razvrstavanju u ladice, medijskih varki i laži te opsjednutosti slavom kao sredstvom nadrastanja prošlosti.   

 

Iz medija:

"Španjolska Madame Bovary…"

Le Figaro Littéraire

"Njezin se uspjeh temelji na mješavini nedužnosti likova i jada povezanog s njihovom zrelošću… Abeceda očajavanja u osvit novog stoljeća."

Le Magazine Littéraire

"Lucía Etxebarria predstavlja bijes nove književnosti ..."

Der Spiegel
    
“Ovaj je roman casting našega doba, u njemu se pojavljuju uspješni ljudi, uloga medija, stereotipni likovi, ekonomska i politička moć.” 

Fanni Rubio

Prijevod Duška Gerić Koren
Broj stranica 412
ISBN 953-7056-10-4
Uvez meki uvez

Lucía Etxebarria rođena je 1966. u Bermeu. Studirala jer književnost i novinarstvo u Madridu. Prije nego što se profesionalno posvetila pisanju, desetak je godina radila kao konobarica, prevoditeljica, redaktorica i predstavnica za tisak. Do sada je napisala nekoliko romana: Ljubav, znatiželja, prozac i sumnje (1997.), Beatriz i nebeska tijela za koji je 1998. dobila nagradu Nadal, te Mi koje nismo kao druge (1999.). Osim romana, objavljuje eseje i pjesme, a sudjelovala je i u pisanju scenarija za nekoliko filmova. Svojim je djelima izazvala brojne polemike. Sveučilište u Aberdeenu dodijelilo joj je počasni doktorat za književnost. Za roman O svemu vidljivom i nevidljivom 2001. dobila je nagradu Primavera koju je izdavačka kuća Espasa Calpe i udruga Ambito Cultural dodjeljuju kako bi promicale roman kao jedan od temeljnih oblika umjetničkog izražavanja našega doba. Nakon opsežnog istraživanja, 2002., zajedno s književnom kritičarkom S.Núñez Puente, objavila je intrigantnu književno-feminističku studiju i zbirku proza - Sasvim obična ljubavna priča. 2004. godine, u konkurenciji više od 400 romana koji su pristigli na natječaj, za roman Un Milagro en equilibrio osvojila najugledniju španjolsku književnu nagradu - Premio Planeta. Extebarrijina djela prevedena su na četrnaest jezika, a španjolska ju javnost smatra najkontroverznijom suvremenom spisateljicom. Obožava životinje, vegetarijanka je i živi u Madridu.

Prijava na newsletter