-20%

Nick McDonell: Dvanaestica

100,00 kn 125,00 kn

Dvanaestica nije roman o odrastanju. Čisti Mike i njegovi prijatelji djetinjstvo nisu ni imali. Iako potječu iz bogatih i utjecajnih obitelji, odrastaju uz poslugu, najčešće i ne znajući na kojem su im kraju svijeta roditelji. Usred prebogatog Manhattana odvija se između Božića i Nove godine priča o povlaštenom naraštaju koji ima previše vremena, a stalno je u potrazi za novim uzbuđenjima. Kada otkriju dvanaesticu, neće ni naslutiti kako se brzo pada s vrha na dno.

Iz medija:

"Dvanaestica je roman o duhovnom osakaćenju jedne generacije. Nitko ne zna u čemu je problem, ali svi znamo da je naša generacija sklonija nego ona prethodna..."
N.McDonell

"Proza brza poput speeda, nepopustljiva poput LSD-a... McDonell ocrtava likove vješto i s autoritetom, spretno se u brzim kardovima prebacuje iz jednog podzapleta u drugi i stvara gotovo opipljivu sliku privilegiranog, ali duhovno opustošenog svijeta u kojem njegovi likovi žive."
The New York Times
    
"Ovaj roman o mladim usamljenicima istovremeno je optužnica za razularenost i poziv u pomoć. Ritam mu je brz, pun je naglih obrata, a oslikava nihilistički podmladak manhattanskih velikih faca, dozivajući pritom imena Camusa i Eminema."
People
    
"Sedamnaestogodišnji Nick McDonell pokazuje u svojem prvom, iznenađujućem, romanu zastrašujuću preciznost... Taj je roman skok u nemoralni svijet prepovlaštenih učenika privatnih škola..."
Vanity Fair
    
"Ne može se poreći da je Dvanaestica vješto napisana. Priča dotiče velika pitanja rase i klase, a napisana je vrsnim stilom koji otkriva ono što McDonell zove duhovnom slabošću generacije". 
San Francisco Chronicle

Prijevod Jelena Jelić
Broj stranica 240
ISBN 953-7056-08-2
Uvez meki uvez

Umjesto da se kao većina njegovih vršnjaka priprema za odlazak na jedno od prestižnih američkih sveučilišta, osamnaestogodišnji Nick McDonell odlazi u ljeto 2002. g. na turneju po SAD-u kako bi predstavio svoj prvi roman. Čim je objavljena (srpanj 2002.), knjiga Dvanaestica izazvala je golemu medijsku pozornost. McDonella su najprije optužili za nepotizam, jer mu je majka spisateljica Joan McDonell, otac urednik časopisa Sport Illustrated, a krsni kum Morgan Entrekin, vlasnik i urednik Grove/Atlantic, jedne od najuglednijih newyorških izdavačkih kuća, koja je i objavila Dvanaesticu. No neovisno o utjecajnim roditeljima i prijateljima, o romanu je napisano više od pedeset prikaza i recenzija, a priča koju je McDonell ispričao šokirala je mnoge.

Prijava na newsletter