Karl Ove Knausgård: Ljeto

19,91 € 15,93 €

 
Ljeto je posljednja knjiga u kvadrilogiji Enciklopedija godišnjih doba, svojevrstan vrhunac Knausgårdova književnog stvaranja, mali kompendij života. Od potresnih, intimnih zapisa, eseja o pojavama, stvarima koje podrazumijevamo a rijetko im zamjećujemo bit, o ljudskoj naravi, o svakodnevici koja mora da je nešto više od rutine.
 
Iz medija:
 
Lje​to završava jednim od najslađih čitateljskih iznenađenja godine… neočekivan, nježan, intenzivan i uvjerljiv…”
The Philadelphia Inquirer
 
“Najveći užitak ove knjige jest u promatranju kako Knausgård započinje uvriježenim opažanjima…, ali onda se neočekivano primiče
iznenađujućim zaključcima…”
San Francisco Chronicle
 
“Ovo je poziv da obratimo pozornost na uobičajenu rutinu naših života i dopustimo si da nas ta ljepota posve obuzme.”
Kirkus Reviews
 
“Knausgård je zaista Bog, to je sada jasno. Opisujući svijet, on ga na svoj način iznova
stvara.”
Frankfurter Rundschau
 
Dovoljan je jedan jedini odlomak, i ponovno ćete ga osjetiti, taj tipični Knausgårdov sound.”
MDR Kultur
 
“Knausgård nam se pokazuje kao osjetljiv i melankoličan čovjek kojem se glavom radije vrzma sto misli previše nego nijedna.”
Alexandra Stahl / dpa
 
“Kad se tekstovi uzdignu iz svoga hiperrealizma i dosegnu dublju perspektivu, u bljesku nastane tipičan knausgardovski efekt kojim male stvari nadilaze svoje granice i postaju putom za razmišljanje o velikim životnim pitanjima.”
NRK
 
„Fascinantna mješavina žanrova... Ono što pokreće Knausgårda jest čuđenje, životu, vlastitom identitetu, iznenadnom primjećivanju stvari oko sebe ... To je Knausgårdova metoda. Želi se približiti životu. Želi da njime struje misli i osjećaji.“
Dagbladet
 
“Sve je oplemenjeno, gotovo sveto, pod Knausgårdovim strpljivim, zadivljenim pogledom. Kao da je svijet iznova slikan.”
New York Times Review
Prijevod Anja Majnarić
Jezik izvornika Norveški
Broj stranica 256
Datum izdanja 2020.
ISBN 978-953-332-108-0
Uvez tvrdi uvez s ovitkom

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac Ute av verden (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman, En tid for alt (2004.), osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog Moja borba (Min Kamp) i u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodaje se u preko pola milijuna primjeraka. Za Moju borbu, prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi. No kritika je jednoglasna da je Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća.

Kvadrilogija Enciklopedija godišnjih doba (Årstid encyklopedien): Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto zbirka je piščevih promišljanja o svijetu koji nas okružuje, o ljudskim odnosima u koje smo upleteni, o mjestu čovjeka u metežu danih mogućnosti.