Lydia Sandgren: Sabrana djela

34,51 € 31,06 €

Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 31,06 € 234,02 kn
Kada Cecila Berg, briljantna znanstvenica i prevoditeljica netragom nestane, njezin suprug Martin Berg, vlasnik izdavačke kuće u Göteborgu, ostaje sam s dvoje male djece i mnoštvom neodgovorenih pitanja. Njegov najbolji prijatelj iz mladosti Gustav Becker slavan je slikar koji je slijedio svoju strast i  potpuno se posvetio umjetnosti, a Martin, koji je oduvijek htio biti pisac, u zrelim godinama s gorčinom gleda na svoje nedovršene rukopise dok pokušava pronaći novi oslonac i smisao u životu. Kopajući po vlastitoj prošlosti, pred očima mu se nižu slike odrastanja u Švedskoj sedamdesetih i osamdesetih godina, studentski dani u Parizu i zanosna ljeta na francuskoj rivijeri gdje Gustav, Cecilia i Martin žive svoje najsretnije dane. Istodobno, Martinova sada dvadesetpetogodišnja kći Rakel počinje istraživati život svoje zagonetne majke i njezinu povezanost s Gustavom. Neobičan trag koji je vodi sve bliže nestaloj majci i slikarevoj muzi dovest će je do šokantnih spoznaja i navesti da zajedno s bratom krene u potragu koja će im iz temelja promijeniti život. Nova zvijezda švedske književnosti u ovom nagrađivanom romanu bavi se velikim životnim pitanjima, prirodom pravog prijateljstva, ljubavi i umjetnosti te istinama koje ne moraju uvijek biti izrečene. Autorica je majstorski ispreplela priču dviju generacija i napisala životan roman, pun napetih odnosa i obrata, čiji se protagonisti suptilno uvlače pod kožu.
 
Iz medija:
  
„Ozbiljan, dubok i dirljiv roman, i uza sve to silno zabavan.“
Göteborgs Posten
 
 „Pametno kao savršeno komponirana pop-pjesma: privlačno, bombastično, neodoljivo...“
Weekendavisen
 
„Naslućujemo njezine američke uzore poput Jonathana Franzena ili Paula Austera, ali Sandgren je jednostavnim pristupom kompleksnim temama krenula vlastitim putem. Ovo je književnost za 2020-e godine: ozbiljna, duboka, ali nikad uštogljena.“
Kleine Zeitung 
 
„Što je najvažnije, ovaj roman predstavlja čisti užitak u čitanju, a Lydia Sandgren očito je jako uživala u pisanju. Sjajan roman.”
Het Parool
Prijevod Željka Černok
Jezik izvornika Švedski
Broj stranica 744
Datum izdanja 2022.
ISBN 978-953-332-139-4
Uvez meki uvez s klapnama

Lydia Sandgren rođena je 1987. godine. Studirala je psihologiju, književnost i filozofiju. Živi u Göteborgu, gdje radi kao psihologinja. Sabrana djela njezin je prvi roman koji je odmah nakon objavljivanja izazvao senzaciju na švedskoj književnoj sceni te osvojio prestižnu nagradu August za najbolji švedski roman 2020. godine, kao i nagradu Sommarpriset. Dosad je preveden je na više od deset jezika.