-20%

Julya Rabinowich: Rascijepljenost

103,00 kn 129,00 kn

Sedmogodišnja Miška potječe iz intelektualne židovske obitelji koja sedamdesetih godina emigrira iz Sovjetskog Saveza u Austriju. Stigavši u Beč, suočavaju se s useljeničkom mukom svladavanja novog jezika, upoznavanja s novom okolinom i osjećajem da ne pripadaju ni novom ni starom svijetu. No Miška se – što zbog barbika, što zbog prefinih voćnih jogurta – vrlo brzo prilagođava novom životu. Ali njezini roditelji, troma Laura i muževni, melankolični Lav, čeznu za domovinom koju su napustili. Živeći tijelom na zapadu, a srcem u Rusiji, svi zajedno pate od svojevrsnog shizofrenog sindroma, svi su rascijepljeni. Dok Miška stvara živopisnu sliku odrastanja u Austriji, Zloduh, drugi glavni lik u knjizi, vodi čitatelja natrag kroz vrijeme na istok, u mračnu predstaljinističku, staljinističku i poststaljinističku Rusiju, otkrivajući bolne obiteljske tajne i brutalne priče o antisemitizmu. Iako njezin otac, slikar, uspijeva u Beču, to neće poštedjeti obitelj od raspada, a nakon pada željezne zavjese, Lav se vraća u Rusiju, gdje umire. Miška, njezine majka i baka – Zloduhove prve žrtve – bore se za budućnost.

 

Iz medija:

 

 

“U metaforici naslova Rascijepljenost, motivu koji se dosljedno provlači kroz roman, vrlo dojmljivo dolazi do izražaja problematika identiteta… Posebno osvaja autoričin smisao za groteskno i tragikomično. Julya Rabinowich iznenađuje nas svojim smjelim tekstom.“

Ernst Grebovszki, Wiener Zeitung

 

Racijepljenost je knjiga koju svakako valja pročitati jer vrlo snažno i sugestivno govori o starim i novim temama te duševnom stanju iskorijenjenih i progonjenih u ovom globaliziranom svijetu.“

dr. Natalia Shchyhlevska

 

“Pametan, žustar roman, prožet komikom, poslovičnom mudrošću i elementima bajke.“ 

Guardian

 

 

Prijevod na hrvatski je nagrađen je nagradom za promicanje suvremene austrijske književnosti Albert Goldstein za 2013. godinu.

Prijevod Helen Sinković
Jezik izvornika Njemački
Broj stranica 168
Datum izdanja 2013.
ISBN 978-953-332-010-6
Uvez meki uvez s klapnama

Julya Rabinowich rođena je u Petrogradu. S roditeljima 1977. emigrira u Beč. Studira na Bečkom sveučilištu, gdje je diplomirala slikarstvo i filozofiju. Od 2006. radi kao simultana prevoditeljica u sklopu psihoterapeutskih seansi s izbjeglicama. Godine 2009. Dobiva Raurišku književnu nagradu i nagradu MiA za roman Rascijepljenost, a 2010. i 2012. dobitnica je prestižne stipendije grada Beča Elias Canetti. Napisala je nekoliko dramskih tekstova i eseja i još dva romana: Herznovelle (2011) i Die Erdfresserin (2012).

Prijava na newsletter