-20%

Ron Rash: Serena

119,00 kn 149,00 kn

Godina je 1929., a tek vjenčani mladenci, George i Serena Pemberton, putuju iz Bostona u planine Sjeverne Karoline kako bi ondje stvorili šumarsko carstvo. Dok je George u tamošnjoj šumarskoj bazi već živio, i to dovoljno dugo da postane ocem izvanbračna djeteta, Serena je nova u tom kraju. Ipak, ona se veoma brzo nameće svojom snažnom osobnošću i ambicijama: preuzima nadgledanje drvosječa, kroti orla koji lovi zmije čegrtuše, samouvjereno donosi odluke, a jednom prigodom spašava i život svome mužu pa postaje jasno da je u toj divljini ravna svakom muškarcu. Zajednički, Serena i George nemilosrdno se obračunavaju sa svakim tko im stoji na putu ostvarenja njihova američkog sna. Beskrupulozno uništavaju i prelijepu prirodu ostavljajući samo pustoš. Postaju nepobjediv tandem – važna im je samo njihova ljubav i uspjeh po svaku cijenu. No kad Serena izgubi nerođeno dijete i sazna da nikad neće moći imati djecu, odluči ubiti sina kojega George ima s drugom ženom. Progonjena mlada majka i dijete počinju borbu za život, a kad Serena posumnja da George tajno štiti i pomaže svoje nezakonito dijete, buran i strastven brak Pembertonovih počinje se raspadati i priča ide k svom šokantnom svršetku.

Iz medija:

„Oštra, žestoka, dramatična i napeta već od nezaboravnog prvog odlomka.“
New York Times 

„Knjiga godine“ u izboru Washington Posta 

„Majstorski napisana... knjiga koja bolno istinito prikazuje za što su sve ljudi sposobni.“
San Francisco Chronicle 

„Ron Rash stvorio je lik zlikovke kojoj nema premca.“
Atlanta Journal-Constitution 

"Rashov roman čvrsto je satkana priča o industrijskom razvoju, pohlepi i izdaji. [...] Rashov slikovit opis uništena krajolika i okorjelih likova koji u njemu žive podsjeća istodobno i na Johna Steinbacka i na Cormaca McCarthyja..."
New Yorker 

"Povlačeći usporedbe s Lady Macbeth i Medejom, kritičari su Serenom bili ujedno i užasnuti i očarani. Premda neki smatraju da njena zločestoća, nepomućena i najmanjom natruhom suosjećanja, na kraju prerasta u pretjerivanje, svi se slažu da knjigu jednostavno nisu mogli ispustiti iz ruku. Serena nije otvoreno politički orijentirana knjiga, ali nudi britku kritiku pustošenja koje izazivaju pohlepa, nesputani kapitalizam i zlouporaba moći. Čitatelje će ovaj izvrsni roman opsjedati još dugo nakon što okrenu posljednju stranicu."
Bookmarks 

"Ovo je velika saga o nepojmljivoj pohlepi i osveti koja potpuno plijeni čitateljevu pozornost već od prve stranice. U okolišu prepunom opasnosti, i s likom koji manijakalno hrli na putu stjecanja nadmoći i bogatstva, Serena je roman koji se neće brzo zaboraviti."

Prijevod Karmela Cindrić
Broj stranica 352
Datum izdanja 2011.
ISBN 978-953-7056-92-6
Uvez meki uvez s klapnama

Američki pisac Ron Rash (1953) autor je nekoliko zbirki poezije, kratkih proza i četiriju romana. Za svoja djela nagrađen je brojnim američkim književnim nagradama (1987. General Electric Younger Writers Award, 1996. The Sherwood Anderson Prize, 2004. Weatherford Award for Best Novel, O. Henry Prize, Frank O'Connor Award, a godine 2008. sa zbirkom proza "Chemistry and Other Stories" i 2009. s romanom "Serena" bio je finalist Nagrade PEN/Faulkner za najbolju prozu. Predaje na Sveučilištu Zapadna Karolina.

Prijava na newsletter