-20%

Nancy Huston: Rasjedi

111,00 kn 139,00 kn

Između šestogodišnjeg Kalifornijca 21. stoljeća i njemačke djevojčice iz četrdesetih godina 20. stoljeća nema ničeg zajedničkog, osim krvi. No od prabake do dječačića, svaki naraštaj trpi političke ili intimne potrese koje je izazvao onaj prethodni. Iz perspektive i kroz iskustva četvero djece – Sol, Randall, Sadie, Kristina, od kojih svako ima šest godina, ali je i roditelj onom prethodnom – "Rasjedi" prelaze pola stoljeća povijesti i vode nas od San Francisca do Münchena, od Haife do Toronta i New Yorka. Monstruozni ili zabavni, uzbudljivi ili očajni, njihovi glasovi pripovijedaju, tijekom vrtoglavog marša unatrag, o svijetu koji je naš. Upravo u kipućem loncu djetinjstva, naime, svako ljudsko biće ima priliku – ali ne i sposobnost razumijevanja – promatrati ono što ga ponižava, ranjava, oduševljava ili pak uništava njegove roditelje.  Ma kojem se Bogu okretao, u kojem god dobu živio, čovjek uvijek ima posljednju riječ, a s njim i – barbarstvo. Upravo se protiv potonjeg okreće ova impresivna obiteljsko-povijesna saga u kojoj s ljubavlju i bijesom Nancy Huston slavi sjećanje, vjernost, otpor i glazbu kao alternative laži.

Iz medija:

"Kao i u svim obiteljima s tajnom, romanesknim je likovima iz Rasjeda trebalo puno mašte da izađu na kraj s rasjedima vlastita identiteta, a Nancy Huston puno talenta da u nekoliko riječi – sjećanje, vjernost, otpor – ostvari savršeno djelo."
Lire („najpotresniji roman godine“)      

"N. Huston stvorila je jednu vrstu rodoslovnog trilera koji se čita sa strašću."
Journal du Dimanche

"Potreseni smo čitanjem ovog briljantnog romana... Jedna plemenita priča lišena sladunjavosti, neumoljiva bez podilaženja, koju vode četvero lucidne djece s kojima će se u četverostrukoj reprizi, pakosnim obratima, poigrati Povijest i doba njihove odraslosti."
Le Monde 

"Najdojmljivije je kako Huston barata s kompleksnošću dječjeg načina razmišljanja: kako djeca iskrivljuju ono što roditelji govore i kako sama sebe okrivljuju zbog stvari na koje ne mogu utjecati. Glatko prelazeći s jednog očišta na drugo, fabula postaje sve složenijom vodeći nas prema bolnom klimaksu."
Sydney Morning Herald

"Rasjedi u naslovu oni su trenuci kad je civilizacija uzdrmana do vlastita sloma; bistri šestogodišnjaci evociraju taj slom; simpatično lišeni svake patetike, raskrinkavaju nemoral i strahote
što ih odrasli nameću njihovu svijetu."
TLS

"Ako postoji rečenica koja sažima Rasjede to je ona tate Randalla kad kaže da “ljudi imaju tripice umjesto mozga”. Svi vjeruju da im je mišljenje o politici utemeljeno na razumu, iako su u stvarnosti ta mišljenja utemeljena u djetinjstvu, prije nego što smo i shvatili što se događa. Odrastao je čovjek dijete koje je patilo. Odrasti znači shvatiti da nismo u raju."
N. Huston

Prijevod Vjera Balen-Heidl
Jezik izvornika Engleski
Broj stranica 248
Datum izdanja 2010
ISBN 978-953-7056-78-0
Uvez meki uvez s klapnama

Nancy Huston (1953.) rođena je u Calgaryju (Kanada). Odrasla je u Njemačkoj i SAD-u, a nakon studija u Cambridgeu i New Yorku, 1973. odlazi u Pariz gdje je diplomirala na Visokoj školi za društvene znanosti s radnjom o jezičnom tabuu/jezičnim tabuima (pod mentorstvom Rolanda Barthesa). Počinje pisati na francuskom za razne novine i časopise. Već za svoj prvi roman, Les variations Goldberg (Goldberg varijacije), 1981. dobiva Nagradu Contrepoint; potom naizmjence piše romane, eseje, knjige za djecu i scenarije. Od 1993. i objavljivanja romana Cantique des plaines (Pjesma s ravnica) za koji je nagrađena najuglednijom kanadskom književnom nagradom – Guvernerovom nagradom – piše i na svom materinjem jeziku (engleskom) i prevodi samu sebe u oba smjera. S romanom Rasjedi doživljava veliki uspjeh, 2006. dobiva nagradu Femina i Nagradu Francuske televizije za najbolji roman 2006., nakon kojih mjesecima ne silazi s francuskih top-ljestvica (prodano preko pola milijuna primjeraka), a roman je preveden na 24 jezika i objavljen u 30 zemalja.

Prijava na newsletter