-20%

Frédéric Beigbeder: Francuski roman

104,00 kn 130,00 kn

Cijeli sam život izbjegavao napisati ovu knjigu. To je priča o jednoj Emmi Bovary iz seventies, koja je za svog razvoda reproducirala šutnju prethodne generacije o nesrećama između dva rata. To je priča o muškarcu koji je postao bonvivan kako bi se osvetio što je bio ostavljen, o jednom ocu koji je bio ciničan jer mu je srce bilo slomljeno. To je priča o jednom starijem bratu koji je učinio sve kako ne bi bio nalik svojim roditeljima, i o jednom mlađem bratu koji je sve učinio kako ne bi bio nalik svom starijem bratu. To je priča o dvoje djece koja su naposljetku ostvarila snove svojih roditelja kako bi osvetila njihovo ljubavno razočaranje. To je priča o dječaku melankoličnom jer je odrastao u zemlji koja se ubila, jer su ga odgojili roditelji deprimirani neuspjehom svoga braka. To je priča o smrti velike kultivirane buržoazije iz provincije i o nestajanju vrijednosti starog viteškog plemstva. To je priča o zemlji koja je uspjela izgubiti dva rata uvjeravajući da ih je dobila, a potom i izgubiti svoje kolonijalno carstvo praveći se da to ni po čemu ne mijenja njezinu važnost. To je priča o jednoj novoj humanosti, ili o tome kako su katolici monarhisti postali mondijalizirani kapitalisti. To je život koji sam proživio: francuski roman.


Iz medija:

"Sve jednostavno vrhunsko. Tim više nego osobnim djelom dobili smo zaista veličanstven roman o smislu koji se pridaje vlastitu životu i o težini svojih djetinjih snova. Istodobno za- nosnim i muzikalnim stilom, pisac kao da nam šapuće na uho, i potiče nas, poput dvojnika, brata, prijatelja, da se pomirimo s vlastitim djetinjstvom. Potresno." 
LE MATIN

"Petnaest godina života zapljuskuje ga žestinom plime što nadire na Mont-Saint-Michel, nadahnjujući ga na najljepše stranice dosad: precizne, stidljive, stilizirane, ironične, potresne."
L’HEBDO

"Noćobdija je potpisao svoju najbolju knjigu."
LE POINT

"Beigbeder se napokon ostavio svojih razmetljivih navika i vragolija melankoličnog veseljaka i izručio nam taj dirljivi roman, dirljiv zato što je neposredan i iz pera ranjiva čovjeka. A tu smo ga čekali."
LE FIGARO

"... autor gradi uvjerljivu intimističku priču, često ganutljivu, koja stranicu za stranicom dobiva na intenzivnosti i uvjerljivoj snazi, stvarajući – osobito govoreći o odnosu s bratom te još više o životnom putu njegovih roditelja – trenutke lijepe i inteligentne ozbiljnosti."
TÉLÉRAMA

"Sjajna autobiografija. To je ono što zovemo kvalitetom, jedinom koja vrijedi. Jasno nam je zašto ljubav koju prema njemu osjećaju njegovi čitatelji traje više od tri godine."
MARIE CLAIRE

"Francuski roman nedvojbeno je najbolja knjiga Frédérica Beigbedera, najiskrenija, najdirljivija."
LES ECHOS

"Taj roman doista plovi između najmračnijeg i najsvjetlijeg. Beigbeder u čistom koncentratu na veliku sreću njegovih ljubitelja!"
L’INDÉPENDANT

Prijevod Ita Kovač
Broj stranica 216
Datum izdanja 2010.
ISBN 978-953-7056-75-9
Uvez meki uvez s klapnama

Frédéric Beigbeder (1965) rodio se u otmjenom predgrađu Pariza u dobrostojećoj gračanskoj obitelji, polazio najbolje pariške škole i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Radio je kao kreativac u reklamnim agencijama. 1990. objavljuje svoj prvi roman "Mémoires d`un jeune homme derangé" u kojem se kao glavni lik pojavljuje Marc Marronier, autorov alter ego kojeg će  u njegovom najvećem hitu "129,90 kn" ipak ubiti.

Najvažnija djela:
"Windows on the World", 2004.
"Ljubav traje 3 godine", 2005.
"Romantični egoist", 2006.
"Upomoć, molim oprost", 2007.
"Praznici u komi", 2009.
"Francuski roman", 2010.
 
 

Prijava na newsletter