-20%

Edo Popović: Izlaz Zagreb jug

95,00 kn 119,00 kn

Edo Popović ostaje vjeran urbanom miljeu, mikrokozmos novozagrebačkog naselja Utrine okvir je u kojem umješno gradi priču i oblikuje likove koji su svoju mladost i zrelost ostavili negdje u 70-im i 80-im godinama. Roman je to o šestero ljudi koje, kako sam Popović kaže, "svakodnevno susrećete u tramvaju, na placu, na ulici, u svom haustoru i koji, gurajući kroz ovu manje-više lošu stvarnost, pokušavaju izboriti što bolju startnu poziciju za sutrašnji dan".


Iz medija:

"Ovi koliko ljudski toliko i decentno satirični generacijski portreti ispisani su predivno lakonskim tonom." 
Spiegel Online

"Njegov stil iznenađujuće je otvoren prema promjenama: doduše škrt, bez ukrasa i grub, ali ovaj jezik svakodnevnice obilježen je posebnom elokvencijom dorasloj stvarnosti."
Rolling Stone

"Izlaz Zagreb jug nije rezignirana knjiga, njezini junaci nisu biljke lončanice. Svojom strašću prema sadašnjem trenutku oni dovode svaki keramički lonac do rasprsnuća.  Riječ „izlaz“ ne stoji uzalud u naslovu. To je zapanjujući Popovićev mađioničarski trik: lakoća, koja o težini zna sve što je neophodno. I koja se odlučuje protiv nje." 
Berliner Zeitung

"Tko poželi može ovaj gotovo egzistencijalistički roman usporediti s Hemingwayem ili Camusom. Usporedbe ove vrste, naravno, uvijek su nedostatne, ali možda je s pomoću njih lakše pojasniti da Izlaz Zagreb jug igra u najvišoj književnoj ligi uopće." 
Junge Welt

"Da je Štulić kojim slučajem u svom najlucidnijem periodu pisao prozu, vjerujem da bi to štivo umnogome nalikovalo upravo ovom Popovićevom romanu." 
lupiga.com

"Blues ispjevan u slavu periferijskog betona."
Novi list

"Popović se svojom prozom pojavljuje kao mračni, trpki, opori pjesnik Novog Zagreba." 
Feral  Tribune

"Ovo djelo i nadilazi hrvatsku recentnu prozu. Hrvatska je dobila veliki roman." 
Republika

"Koja je količina mudrosti i životnog iskustva za taj mix dobra i zla bila potrebna znade samo Popović, no evo jedne knjige nakon koje doista žališ što je završila." 
Književna revija

"Ono što me osvojilo u ovom romanu upravo je velika količina otvorene, nešmirantske iskrenosti i tečnost rečenice."
Vjesnik

Broj stranica 128
ISBN 978-953-7056-73-5
Uvez meki uvez s klapnama

Edo Popović studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Danas živi između Zagreba i Stranice Gornje u Ribničkoj dolini.  Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Objavio je romane: Poglavnikov pudl (2016.); Mjesečev meridijan (2015.); Lomljenje vjetra (2011.); Oči (2007.); Igrači (2006.); Izlaz Zagreb jug (2003.), publicističke naslove: U Velebitu (2013.); Priručnik za hodače (2009.); Kameni pas (2001.) te zbirke priča: Ponoćni boogie i druge priče (2012., posebno izdanje povodom 25 godina objavljivanja); Tetovirane priče (2006., u suradnji s Igorom Hofbauerom);  San žutih zmija (2000.); Ponoćni boogie (1987.)

Prijava na newsletter