-20%

Clemens Meyer: Noć, svjetla - priče

104,00 kn 130,00 kn

Vlasnik psa stavlja sve na kocku, ulaže sav svoj novac na klađenje  ne bi li dobitkom uspio platiti operaciju, nakon slučajnog susreta mladić i djevojka, negdašnji ljubavnici, razgovaraju čitavu noć, ona sluti zajednički život, ali on zna da nema sretnog završetka... Meyerovi junaci prepušteni su životu na milost i nemilost, apatridi i sanjari koji noću lutaju gradom nadajući se glavnom zgoditku, posrnuli tragači za srećom, noćne ptice ispunjene nemirom. Stilski izbrušenim, jezgrovitim rečenicama, pripovijedajući o velikim iluzijama, čežnji i usamljenosti, pun nježnosti ali lišen sentimentalnosti, Meyer talentirano i precizno pogađa duh i ozračje našeg vremena.

Iz medija:

"Meyer piše svoje priče za sve koji se osjećaju usamljenima, koji osjećaju da život previše od njih zahtijeva ili da nepravedno s njima postupa. Priče s čijim likovima suosjećamo i zajedno s njima drhtimo. Briljantna, snažna knjiga."
Frankfurter Allgemeine Zeitung

"Rijetka su u njemačkoj književnosti djela koja se tako znalački i s toliko ljubavi bave likovima s takozvanoga društvenog ruba."
Welt am Sonntag

"O politici nikad nije riječ, pa ipak svaka Meyerova rečenica djeluje poput eksploziva u šupljinama političke retorike."
Die Zeit

Prijevod Latica Bilopavlović
Broj stranica 182
ISBN 978-953-7056-72-8
Uvez meki uvez s klapnama

Clemens Meyer (1977. Halleu) autor je brojnih proznih tekstova i scenarija, a piše i kazališne komade i novinske kolumne. Dobitnik je brojnih Njemačkih književnih nagrada i stipendija, a za zbirku priča Noć, svjetla (OceanMore, 2010.) nagrađen je 2008. godine i Nagradom Leipziškog sajma knjiga. Objavio je i roman Als wir träumten (Kad smo sanjali) 2006. i knjigu autobiografskih proza Gewalten (Sile), 2010. godine. Za roman U kamenu 2014. dobio je Književnu nagradu grada Bremena. Za scenarij In den Gängen (U hodnicima), koji se temelji na njegovoj kratkoj priči, Meyer je zajedno s Thomasom Stuberom 2015. godine osvojio Nagradu Njemačkih scenarista.

Prijava na newsletter