-20%

Bruce Benderson: Rumunj

112,00 kn 140,00 kn

Nakon kratkoga posjeta Budimpešti Amerikanac, pisac, upoznaje Romulusa, mladog Rumunja koji prostituirajući se nastoji samo preživjeti. Razočaran stanjem u vlastitoj zemlji, nošen strašću prema novom ljubavniku, Bruce napušta New York, svoju devedesetogodišnju majku i prijatelje kako bi slijedio potpunog neznanca. Bez zadrške započinju zajednički život u Rumunjskoj, kontroverznoj zemlji netom izišloj iz komunističke diktature, podijeljenoj između pastoralnog poganstva i socijalističkog realizma, punoj predrasuda, opasnosti i siromaštva, ali i zanimljive povijesti. U svojim snatrenjima, često izazvanim opijatima, Bruce razmišlja o predfašističkoj Rumunjskoj, kralju Karolu II. koji je zbog ljubavi, koja je također bila neprilagođena vremenu, abdicirao, a čiju neobuzdanu strast povezuje sa svojom. Na česta novinarska pitanja je li ova knjiga autobiografija ili proza, Benderson je objašnjavao: ”To je mračan erotski dnevnik, istinita priča o homoseksualnoj avanturi u zemlji gdje se je homoseksualnost smatrala zločinom. To je također priča o opasnoj i nepostojanoj vezi između američkog boema i Europljanina sa siromašnog Istoka, ali i priča o heteroseksualnoj ljubavi prikazana preko homoseksualnog para.”
Iz medija:
"Dok netko može biti izbačen iz kolosijeka rizičnim seksom i Bendersonovom erotikom iza zatvorenih vrata, svatko, bio ili ne bio homoseksualac, tko je pripravan čitati bolno iskreno svjedočanstvo o opsesivnoj ljubavi a da ne sudi o autorovim stajalištima, bit će nagrađen." 
Publishers Weekly
"Naizmjence duhovita i ozbiljna, to je dobro iskovana meditacija o Istočnoj Europi, moći i potrazi za ljubavlju pod svaku cijenu."
Time Out 
 
"Vrijednost ove istinite priče je u preobrazbi bolne banalnosti zapleta: jedan se Njujorčanin prepušta seksualnom turizmu u srednjoj Europi, oronuloj i preobraćenoj na liberalizam, gdje se tijela prodaju onom tko najviše nudi, a grabežljivac se zatim pretvara u raspamećenu žrtvu."
Le Figaro
"Autor se razotkriva bez zadrške, bez srama u svakom svom pogledu i krhkosti svog bića – scene s majkom su potresne. Razotkriva se do srži bez ikakvih ekshibicija, stvarajući od ove autofikcije pravo otkriće."
Télérama
 

Prijevod Borivoj Radaković
Broj stranica 328
Datum izdanja 2007
ISBN 978-953-7056-43-8
Uvez meki uvez

Pobijedivši već u prvom krugu s osam glasova naspram tri, koje je dobila A. Nothomb, Bruce Benderson (1946.) prvi je stranac koji je dobio francusku nagradu Prix de Flore za svoj roman Rumunj objavljen prvotno na francuskom pod naslovom L`autobiographie érotique (2004.). Nakon toga presedana taj underground pisac zainteresirao je i američke izdavače koji tek dvije godine kasnije objavljuju Rumunja. Benderson je autor književnog manifesta "Toward the New Degeneracy" (1997.), u kojem žali za vremenima na njujorškom Times Squareu kad je mješavina klasa (prvenstveno bogatih i siromašnih) bila inspiracijom mnogim umjetničkim pokretima. O tom miljeu narkomana, prostitutki, gay populacije i neprilagođenih svih vrsta govori u svom prvom romanu "User" (1994.). Benderson piše za brojne američke časopise i prevodi suvremene francuske pisce.

Prijava na newsletter